L'Ibex-35 ha tancat pràcticament pla aquesta setmana (-0,03%), després de caure un 0,12% en la sessió d'aquest divendres, el que li ha impedit de recuperar els 13.000 punts. Una cota en què es va sostenir durant les dues primeres jornades d'aquesta setmana, en la qual ha evolucionat a remolc de les notícies que anava proporcionant el president Donald Trump i, al terreny espanyol, dels resultats empresarials d'algunes de cotitzades.

Aquest divendres, el selectiu va restar un 0,12% afectat de nou pel retrocés de Wall Street i de la majoria del sector energètic, però ha acabat prop de 13.000 punts (12.952 punts). En la setmana perd el 0,03%, però des del començament d'any acumula uns guanys de l'11,7%.

Amb escasses referències econòmiques en les últimes cinc sessions borsàries, a l'Ibex-35 no li han faltat incerteses per registrar una alta volatilitat, segons explica l'analista de XTB, Manuel Pinto, en declaracions a Europa Press. L'increment de la tensió entre la UE i els EUA amb la pau d'Ucraïna com a "teló de fons" i la guerra d'acusacions entre el president dels EUA, Donald Trump, i el d'Ucraïna, Vladimir Zelensky, entre d'altres.

Pinto explica que les pujades que ha registrat aquesta setmana l'Ibex-35 han estat gràcies a l'impuls que han donat la presentació de resultats. Ressalta els de Repsol, que segueix mostrat una estructura "eficient" de producció, malgrat que pot patir algun problema de generació de caixa si el preu del petroli cau per sota dels 70 dòlars.

"Tanmateix, la gran guanyadora de la setmana ha estat Indra. El sector de la defensa a Europa s'ha convertit al sector de moda dels mercats financers", explica Pinto, apuntant a l'expectativa d'una despesa més gran per part dels països europeus per limitar la dependència dels EUA i els nous ajuts a Ucraïna.

En l'altre costat de la balança, hi ha les empreses lligades al turisme, que han patit la pujada en el preu del petroli i la rebaixa de diverses cases d'anàlisi sobre les companyies del sector després de les fortes pujades dels últims mesos.

Cau Repsol, puja Telefónica

En la sessió d'aquest divendres, dels grans valors ha destacat la caiguda del 3,2% de Repsol (la més gran de l'Ibex), en tant que Inditex ha perdut el 2,6% (segona empresa més baixista); seguides de Grifols (-1,81%), Mapfre (-1,36%), IAG (-1,06%) i Amadeus (-0,88%).

Han pujat Cellnex (+2,75%), Colonial (+1,56%), Puig (+1,50%), Telefónica (+1,26%) i Santander (+1,12%). També en positiu han tancat el BBVA, amb un 0,99%; i Iberdrola, amb el 0,22%.

Les principals Borses europees han tancat amb signe mixt: Londres ha perdut un 0,04% i Frankfurt, un 0,12%, mentre que París ha avançat un 0,39% en la sessió d'avui i Milà, un 0,45%.

D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en 75,02 dòlars, un 1,91% menys, mentre que la Texas queia un 2,03%, fins als 71,00 dòlars.

L'euro, en 1,0456 'bitllets verds'

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,0456 'bitllets verds', un 0,43% menys que en la vigília. La pujada s'ha registrat després de la publicació de les xifres de l'activitat econòmica dels EUA, que mostren que el sector serveis creix a un ritme més lent del previst, però després va baixar de nou.

L'euro es canviava cap a les 16.00 hores GMT a 1,0461 dòlars, davant els 1,0467 dòlars en les últimes hores de la negociació europea del mercat de divises de la jornada anterior. El Banc Central Europeu (BCE) va fixar el canvi de referència de l'euro en 1,0465 dòlars.