L'Ibex-35 ha firmat aquest dimecres la seva pitjor sessió des de començament d'any en caure un 1,63%, fins a situar-se en els 12.929,4 punts, en una jornada marcada pels anuncis d'impacte aranzelari i geopolític del president dels Estats Units, Donald Trump.
El principal indicador del mercat espanyol havia iniciat la sessió en nivells semblants als del tancament de dimarts, per sobre dels 13.100 punts, si bé poc després s'ha decantat per una tendència a la baixa que no ha fet més que intensificar-se al llarg de la negociació.
Amb tot, l'Ibex-35 atresora una revalorització acumulada el 2025 d'un 11,5%. Aquest febrer només ha registrat, fins ara, tres tancaments en negatiu, segons les dades del mercat consultades per Europa Press.
Respecte a la jornada de dimecres, ha tornat a estar protagonitzada per les noves amenaces de Trump sobre aranzels i les negociacions per aconseguir la pau a la guerra d'Ucraïna. En matèria comercial, Trump ha anunciat que imposarà aranzels l'abril a les importacions d'automòbils, semiconductors i productes farmacèutics al voltant d'un 25%, unes taxes que preveu augmentar al cap d'un any des de la seva entrada en vigor.
Sobre la guerra d'Ucraïna, aquest dimecres es va celebrar la reunió a l'Aràbia Saudita entre els EUA i Rússia amb un pla de tres parts per acabar el conflicte, segons assenyalen els analistes de Renta 4: un alto el foc, la convocatòria d'eleccions a Ucraïna i la firma d'un acord final. Amb tot, en aquestes negociacions no han estat presents ni Ucraïna ni la Unió Europea, motiu pel qual "queda per veure" quin seria el paper d'aquestes dues parts.
Per la seva banda, les sancions a Rússia s'han mantingut; de fet, aquest mateix dimecres la UE ha anunciat un vet a la importació d'alumini rus i més mesures contra la 'flota fantasma' que Moscou utilitza per eludir les restriccions comercials.
L'àmbit geopolític ha estat marcat pels desacords entre Trump i el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski: el nord-americà ha culpat l'ucraïnès de començar la guerra i aquest ha respost que Trump viu en "una bombolla de desinformació"; després d'això, el nord-americà ha qualificat a Zelenski de "dictador" i li ha advertit que "o es mou ràpid o es queda sense país".
Dins de l'agenda macroeconòmica, la referència més important de dimecres ha estat l'IPC del Regne Unit, la taxa general del qual es va situar en el 3% al gener, en variació interanual, mig punt percentual per sobre de la pujada dels preus del 2,5% registrada el desembre de 2024.
D'aquesta manera, la lectura d'inflació en l'arrencada de 2025 es va allunyar encara més del llindar d'estabilitat de preus del 2% del Banc d'Anglaterra en situar-se en el seu nivell més alt des de març de l'any passat.
"Tots aquests indicadors, inconsistents amb l'objectiu d'estabilitat de preus, apunten que el Banc d'Anglaterra ha de ser caut en les seves baixades de tipus (el mercat descompta una baixada de 50 punts bàsics addicionals el 2025 a la retallada de 25 punts bàsics ja materialitzats), encara que aquest repunt d'inflació ja era esperat i el context és de feble creixement", han assenyalat des de Renta 4. De fet, aquestes fonts han indicat que la inflació podria despuntar.
En un pla més ampli, els experts de Renta 4 també han assenyalat la importància de les eleccions a Alemanya de diumenge vinent, ja que la nova composició del parlament que resulti dels comicis serà "clau" per implementar un pla d'estímuls fiscals. En aquest sentit, recorda que es necessita una majoria de dos terços per reformar la clàusula del fre de deute, "i existeix el risc de minories de bloqueig".
A Espanya, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha informat aquest dimecres que el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges es va incrementar un 11,2% el 2024, la seva pujada anual més important des de 2021, fins a sumar 423.761 préstecs.
En el pla empresarial, ha transcendit que la Comissió Nacional Bancària i de Valors (CNBV) de Mèxic ha autoritzat el BBVA a fer-se amb la filial de Banc Sabadell a Mèxic, si l'opa tira endavant, segons ha informat el mateix BBVA aquest dimecres en un comunicat.
Davant d'aquesta conjuntura, dins de l'Ibex-35, han destacat al tancament les caigudes d'Inditex (-3,38%), IAG (-2,98%), Santander (-2,62%), BBVA (-2,61%), Sacyr (-2,45%), Merlin (-2,2%), Aena (-2,19%) i Mapfre (-2,14%).
Pel costat contrari, tot just vuit valors han tancat amb avanços, amb Indra (+1,76%) al capdavant i seguida de Redeia (+1,45%) i Acciona Energía (+0,61%), valors aquests dos últims que figuren a la cartera de Mutuactivos.
Les principals borses europees també s'han anotat caigudes de consideració: Milà ha restat un 0,53%; Londres, un 0,62%; París, un 1,17% i Frankfurt, un 1,8%.
A l'hora de tancament a Europa, el preu del barril de petroli de qualitat Brent se situava en 76,33 dòlars, un 0,65% més, mentre que la Texas pujava un 0,9%, fins als 72,5 dòlars.
Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava a 1,041 'bitllets verds', un 0,35% menys que en la vigília, mentre que al mercat de deute, l'interès exigit al bo a 10 anys ha tancat en el 3,174% després de sumar vuit punts bàsics, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 62 punts.
Per la seva part, l'unça d'or troy es cotitzava en 2.930 dòlars després de depreciar-se un 0,3%, mentre que el bitcoin s'impulsava un 1,4%, fins als 96.500 dòlars.