L'Ibex 35 ha saldat la setmana amb una caiguda del 4,4%, passant de la cota dels 11.100 punts amb què va començar dilluns a la dels 10.600 punts en la qual ha tancat aquest divendres. Només en la jornada d'avui ha perdut un 1,67%.
IAG, després de la seva frustrada fusió amb Air Europa, ha estat el principal valor alcista en pujar un 3,32%. Per darrere s'han situat Redeia (+2,75%), Endesa (+2,50%), Cellnex (+2,35%) i Naturgy (+2,00%). Pel costat contrari, les caigudes més importants han estat les de Rovi (-7,21%), CaixaBank (-5,81%), Bankinter (-5,40%), Santander (-4,90%), Sabadell (-4,15%) i BBVA (-3,65%).
L'analista Joaquín Robles assenyala a Europa Press que el selectiu madrileny ha passat d'estar prop d'un nou màxim anual a caure als nivells "més baixos" des de finals del mes d'abril. Tanmateix, aconsegueix acumular una rendibilitat des de començament d'any superior al 7%.
"La volatilitat s'ha disparat a mesura que creixen les preocupacions sobre l'economia nord-americana i algunes de les principals empreses tecnològiques no aconsegueixen complir les expectatives", entre elles Amazon o Intel.
"Gran part de la fortalesa que ha mostrat el mercat durant aquest any s'ha basat en la confiança d'un "aterratge suau", on els bancs centrals serien capaços d'estabilitzar la inflació sense portar a l'economia a una forta contracció", afegeix l'expert.
La principal referència d'aquest divendres ha estat l'informe d'ocupació no agrícola als EUA del mes de juliol, quan l'economia nord-americana va generar 114.000 nous llocs de treball, una xifra molt inferior als 179.000 creats al juny, mentre que la taxa d'atur va pujar dues dècimes, fins al 4,3%.
Així, Robles assenyala que els inversors estan considerant la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) dels EUA hagi esperat "molt" per retallar els tipus i que ara, en canvi, l'economia del país es davant a un "aterratge forçós", que suposa un procés de desacceleració o recessió després d'un període de ràpid creixement.
De fet, una de les principals referències de la setmana ha estat la reunió de la Fed, en la qual el president del banc central, Jerome Powell, va afirmar que una retallada de tipus d'interès podria arribar "tan aviat com en la pròxima reunió" de setembre.
A més el Banc d'Anglaterra va retallar els tipus per primera vegada des de 2020, encara que va advertir que serà molt cautelós i no continuarà retallant els tipus ràpidament, mentre que el Banc del Japó va apujar els tipus en 25 punts bàsics i reduirà a la meitat la compra de bons en un període de dos anys. La debilitat del ien ha precipitat aquest moviment.
L'IPC de la zona euro va despuntar fins al 2,6% durant el mes de juliol, una dada que no modificarà la postura del Banc Central Europeu (BCE), però que demostra, segons Robles, la dificultat per controlar la inflació.
"En el pla empresarial destaca la caiguda de la banca, que malgrat els bons resultats, s'ha vist arrossegada pels temors que un ràpid refredament econòmic pugui frenar la demanda de crèdit i augmentar la dotació de provisions. IAG es va disparar en Borsa després d'anunciar que abandona la compra d'Air Europa i que restaurarà el dividend. Per la seva part, Fluidra també va rebotar amb força després que els resultats del segon trimestre ajudessin a tranquil·litzar als inversors preocupats pel mal acompliment dels seus competidors", explica l'analista.
Durant la propera setmana, Robles assenyala que podria produir-se una caiguda en el volum de negociació per l'inici del període de més concentració de vacances, de tal manera que podria registrar-se algun episodi de més volatilitat.
Entre les dades més rellevants es troben els PMI de serveis i les noves peticions de subsidi d'atur als EUA. La temporada de resultats empresarials també entra en la seva recta final. Entre les companyies més rellevants es troben Berkshire Hathaway, Walt Disney i Ely Lilly.
La resta de selectius europeus també han registrat caigudes al tancament: Milà ha perdut un 2,55% en la jornada; Frankfurt, un 2,33%, París, un 1,61% i Londres, un 1,31%. A més, Wall Street cotitzava en vermell amb descensos del 2,39% en el Nasdaq, del 2,10% en el S&P500 i de l'1,95% en el Dow Jones.
Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent se situava en els 77,01 dòlars, un 3,18% menys, mentre el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 73,65 dòlars, un 3,49% menys.
Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys era del 3,055%, la qual cosa suposa un lleu descens respecte al 3,092% registrat al tancament de dijous. D'aquesta forma, la prima de risc davant el deute alemany se situava en els 84,7 punts bàsics.
Respecte a les divises, l'euro s'apreciava un 1,08% davant el dòlar, de manera que assolia un tipus de canvi d'1,0907 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.