L'IBEX 35 cau un 0,81% aquest dilluns i perd els 9.200 punts bàsics. El principal índex de la Borsa espanyola torna a caure després d'una setmana amb ple de guanys en què es va revaloritzar un 5%. La jornada ha estat marcada pel protagonisme del petroli, els futurs del qual s'han disparat entorn del 6% per la retallada de producció de més d'un milió de barrils diaris anunciat per l'organització de països exportadors i els seus aliats (OPEP+).
Entre els valors més baixistes de la sessió destaquen Fluidra (-5,62%), ArcelorMittal (-3,87%), IAG (-2,24%), Solaria (-2,11%) i Inditex (-1,65%). Pel costat contrari, les companyies que registren les pujades més grans són Repsol, que puja un 1,69% al caliu del petroli i frega el lideratge de l'IBEX, Unicaja (+1,21%), Bankinter (+0,88%), CaixaBank (+0,67%) i Telefónica (+0,6%). La resta de borses europees tanquen amb alces del 0,54% a Londres, del 0,32% a París, del 0,24% a Milà i amb una caiguda del 0,31% a Frankfurt.
Al mercat de matèries primeres, el petroli es dispara entorn d'un 6% després de la decisió de la OPEP+ de retallar la producció de cru en més d'un milió de barrils diaris, concretament en 1,66 milions. Després de la mesura presa pels països productors de l''or negre', els Estats Units han criticat a l'oligopoli i Rússia ha avisat que més països de l'organització podrien sumar-se pròximament. Amb aquest context, els futurs del petroli s'han disparat entorn d'un 6% aquest dilluns. El barril de Brent, de referència per al Vell Continent, se situa en els 84 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate se situa en els 80 dòlars.
Al mercat de divises, l'euro continua la tendència alcista amb què va acabar la setmana passada i frega de nou la cota psicològica dels 1,09 dòlars. Les xifres d'inflació continuen caient, encara que no així la subjacent, pel que alleugen poc el Banc Central Europeu. Des d'Ebury, fintech global especialitzada en divises, creuen que "el fet que els temors bancaris a l'eurozona semblen haver desaparegut deixarà al banc central un ampli marge per arribar a la Reserva Federal en els propers mesos".
En aquest sentit, destaquen que "entre les pujades dels tipus d'interès i les excel·lents notícies procedents de la recuperació de la Xina, creiem que el camí per a una apreciació més gran de l'euro està buidat". En el costat oposat, tant els índexs PMI d'activitat empresarial dels Estats Units com l'índex PCE de febrer van contribuir a "un fort repunt de les accions nord-americanes i al debilitament del dòlar, en invertir-se els fluxos de refugi segur", destaca la firma. Així, espera que aquesta setmana el dòlar segueixi pel mateix camí a la baixa.
Per la seva part, les principals criptomonedes aguanten el to positiu. El Bitcoin, que ha tancat el seu millor trimestre des de 2021 gràcies a les pujades de tipus d'interès dels bancs centrals i a les turbulències en el sector bancari, se situa en els 28.000 dòlars, mentre que l'Ethereum ho fa a prop dels 1.800 dòlars.
En el mercat de deute, el rendiment exigit al bo espanyol a 10 anys se situa en el 3,262% i la prima de risc en els 101 punts bàsics.