L'IBEX 35 ha tancat aquesta setmana amb un avenç d'un 0,36%, fins a situar-se en els 11.032,3 punts, en un període marcat pel refredament de les dades macroeconòmiques i les reunions de diversos bancs centrals. El selectiu espanyol ha recuperat així la cota psicològica dels 11.000 punts i part del terreny cedit la setmana passada, quan l'indicador es va desplomar un 3,62% per les caigudes dels valors bancaris després que la Reserva Federal (Fed) mantingués inalterats els tipus d'interès i a França s'avancessin les eleccions. L'indicador nacional ostenta una revalorització des de començament d'any d'un 9,21%, si bé s'ha anat allunyant progressivament del màxim aconseguit el passat 6 de juny en els 11.444 punts.

IAG lidera les pujades

Davant d'aquesta conjuntura, els valors amb millor acompliment setmanal a la Borsa han estat IAG (+3,04%), Indra (+2,87%), Repsol (+2,52%), Enagás (+2,18%), Logista (2,05%), Inditex (+1,89%) i BBVA (+1,88%). Per contra, la pitjor evolució borsària en la setmana ha estat protagonitzada per Colonial (-7,99%), Acciona Energía (-5,47%), Rovi (-5,3%), Solaria (-5,25%, esborrant la meitat de les pujades de la passada setmana pels rumors d'una possible compra), Cellnex (-4,48%, penalitzada per la decisió de Criteria Caixa de vendre el seu paquet d'accions) i Naturgy (-4,1%).

D'altra banda, cal destacar que aquest divendres l'IBEX 35 s'ha anotat una depreciació d'un 1,15% per la pressió baixista dels valors bancaris (a més, només cinc valors han tancat amb avenços en la sessió), en tant que Bankinter s'ha deixat un 3,16%; Caixabank -3,12%; Banc Santander un 2,39%; BBVA un 1,71% i Unicaja un 1,49%.

A més, les Borses han hagut de bregar aquest divendres amb la segona quàdruple hora bruixa de l'any, fenomen que sol causar una elevada volatilitat als mercats, ja que vencen les opcions i futurs sobre índexs i accions, tant a Europa com als Estats Units, el que augmenta notablement els volums de contractació. Referent a la resta dels principals índexs borsaris, també han predominat les recuperacions després dels forts retrocessos de la passada setmana: Londres ha sumat en els últims cinc dies un 0,81%; Frankfurt un 0,9%; París un 1,67% i Milà un 1,97%.

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, s'encaria un 3,75% en la setmana, fins als 85,72 dòlars, en tant que la Texas se situava en 81,25 dòlars, un 4,1% més. Al mercat de divises, la cotització de l'euro cedia un 0,1% des de divendres passat davant el dòlar, a 1,069 bitllets verds, mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,283% després de sumar quinze punts bàsics en la setmana, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 88 punts. L'unça d'or, que aquest dijous es va aproximar als 2.370 dòlars, es moderava aquest divendres i cedia un 0,2% en la setmana, a 2.328 dòlars, mentre que el bitcoin cedia un 3,2% en la setmana, a 63.600 dòlars.

Previsions per a la pròxima setmana

La pròxima setmana continuarà marcada per l'evolució del mercat nord-americà a l'espera dels resultats de les eleccions a França i el Regne Unit. Les dades econòmiques continuaran acaparant l'atenció dels inversors en espera que comenci la temporada de resultats empresarials corresponent al segon trimestre de l'any durant la segona setmana de juliol.

Així mateix, la publicació més important de la pròxima setmana serà la inflació PCE als Estats Units, ja que és un indicador molt seguit per la Fed per mesurar l'evolució dels preus. També destaquen l'Índex IFO de confiança empresarial a Alemanya i la dels consumidors The Conference Board als Estats Units; a Espanya es coneixerà la dada de PIB definitiu del primer trimestre i el preliminar d'IPC del mes de juny.