L'IBEX 35 ha pujat un 0,57% aquest divendres fins a superar els 9.300 punts bàsics. El principal índex de la Borsa espanyola torna a agafar impuls gràcies als valors del sector bancari i tanca en positiu la seva quarta setmana consecutiva. La sessió ha estat marcada per la publicació de les dades d'inflació a Espanya, on l'IPC va marcar un 3,3% al març i el preu dels aliments es va incrementar fins al 16,5%.

A Europa, Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE), ha admès que hi podria haver noves tensions als mercats financers. Una situació que torna a posar en el centre del debat la política monetària de l'entitat quant a les pujades dels tipus d'interès.

Per la seva part, als Estats Units ha arrencat la temporada de resultats amb la publicació de les dades trimestrals de la gran banca. El gegant nord-americà BlackRock, ha registrat un benefici de 1.048 milions, un 18% menys que el 2022, mentre que Citigroun ha augmentat un 7% els seus guanys, fins als 4.606 milions, gràcies a l'augment dels tipus d'interès.

En la jornada d'avui, els bancs han liderat les pujades registrades en el selectiu espanyol. D'aquesta manera, Banc Santander tanca amb una alça del 3,76%, seguit de Bankinter (+3,75%), Sabadell (+2,77%), BBVA (+2,69%), CaixaBank (+2,61%) i Unicaja (+2,32%). Destaquen també les pujades de les immobiliàries Merlin Porperties (+2,39%) i Colonial (+1,49%).

Quant a Ferrovial, protagonista aquesta setmana per aprovar en la seva junta d'accionistes el trasllat als Països Baixos, els seus títols pugen un 0,73%. Des que la companyia de Rafael del Pino anunciés l'operació, la constructora s'ha revaloritzat en borsa prop d'un 6%.

Pel costat contrari, les companyies que registren les caigudes més grans són Endesa, que cau un 2,57% afectada encara per les turbulències en la direcció de la seva matriu italiana Enel, Indra (-2,27%), Xarxa Elèctrica (-2,2%), Acciona Energía (-2,17%), Naturgy (-2,03%), Enagás (-1,72%) i Iberdrola (-1,71%).

La resta de borses europees tanquen també a l'alça. El Cac 40 francès puja un 0,52% i tanca la setmana amb un altre rècord, per sobre dels 7.500 punts bàsics per primera vegada en la seva història. A Frankfurt, el Dax alemany puja un 0,5%, mentre que el FTSE 100 londinenc puja un 0,53% i a Milà el FTS MIB tanca amb alces del 0,83%.

Al mercat de matèries primeres, el petroli mantenen la tendència a l'alça de les últimes setmanes. El cru Brent, de referència per al Vell Continent, se situa en els 86,4 dòlars per barril, mentre que el West Texas intermediate cotitza en els 82,6 dòlars per barril al tancament del mercat europeu.

Al mercat de divises, l'euro torna a baixar al nivell dels 1,10 dòlars, després de conèixer-se la caiguda de vendes detallistes en estats units al març, així com els nous comentaris de la Reserva Federal (Fed) sobre que els tipus d'interès van reduir la tolerància al risc entre els inversors. Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol a 10 anys se situa en el 3,47% i la prima de risc en els 104,1 punts bàsics.

Per la seva part, les principals criptomonedes segueixen en ratxa, aconseguint un dels seus millors inicis d'any. El Bitcoin se situa en els 30.200 dòlars, mentre que l'Ethereum ho fa per sobre dels 2.000 dòlars, després d'haver assolit màxims de deu mesos durant la sessió d'aquest divendres.

La setmana que ve l'agende macroeconòmica estarà marcada per l'IPC al Regne Unit i de l'eurozona, així com per les dades d'habitatges als EUA i l'índex de confiança inversora en Alemanya. També continuarà la temporada de resultats empresarials al país nord-americà i a España Bankinter serà la primera entitat en presentar els seus comptes trimestrals.