L'IBEX 35 ha tancat aquest dimecres amb una alça del 0,59%, fins a situar-se en els 11.353,1 punts, en una jornada marcada pel lideratge en els avenços d'Inditex després de presentar resultats i a l'espera de la reunió d'aquest dijous de política monetària del Banc Central Europeu (BCE). El selectiu espanyol ha arrencat la jornada amb dubtes, però ha aconseguit establir una notable tendència a l'alça gràcies a les importants pujades d'Inditex, la qual cosa li ha permès sobrepassar els 11.400 punts (màxims des de 2015). Tanmateix, l'indicador s'ha anat desinflant després de l'obertura de Wall Street i els avenços més moderats del gegant tèxtil espanyol.

Entrant al detall, Inditex ha informat aquest dimecres que va obtenir un benefici net de 1.294 milions d'euros durant el primer trimestre del seu exercici fiscal 2024-2025 (entre l'1 de febrer i el 30 d'abril), la qual cosa suposa un increment del 10,8% respecte a un any abans. Del costat macroeconòmic, encara que el mercat descompta que el BCE iniciarà la tendència de baixades de tipus, tal com ha anat avançant en les últimes setmanes, els inversors se centraran a buscar pistes de com de ràpides i intenses seran aquestes baixades a curt i mitjà termini. Els analistes confien en tres retallades de tipus aquest any, però reconeixen la possibilitat cada vegada major que només hi hagi dues baixades.

La confiança empresarial de l'eurozona, a l'alça

A l'agenda macroeconòmica d'aquest dimecres s'ha conegut que l'activitat del sector serveis d'Espanya va tornar a créixer per novè mes consecutiu el maig, quan la lectura de l'índex de gestors de compra (PMI) va assolir el seu nivell més alt des d'abril de 2023. A l'eurozona s'ha publicat que els preus de producció industrials van registrar el mes d'abril passat un retrocés de l'1% respecte del mes anterior, quan havien caigut un 0,5%, acumulant així sis baixades mensuals consecutives, segons les dades publicades per Eurostat. Del seu costat, la confiança empresarial de l'eurozona al maig ha millorat, encara que menys del que esperava el mercat.

Amb tot, l'activitat econòmica es manté fort als Estats Units, ja que també s'ha conegut a l'esmentat país que el PMI del sector serveis va despuntar el maig a màxims anuals fins als 54,8 punts des dels 51,3 punts registrats l'abril, per la qual cosa es porta encadenant setze mesos d'expansió, segons S&P Global.

Inditex lidera les alces amb una pujada del 3,73%

En aquest context, dins de la Borsa, Inditex ha estat el valor de cap (+3,73%), mentre que al darrere s'han situat Amadeus (+2,96%), Sacyr (+1,45%), Grifols (+1,41%), Logista (+1,29%), Enagás (+1,03%), i BBVA (+0,99%). En l'extrem oposat, han liderat els descensos Bankinter (-2,64%), ArcelorMittal (-1,93%), Banc Santander (-1,28%), Telefónica (-1,26%) i Acerinox (-1,05%).

A l'espera del BCE, el to positiu ha estat el denominador comú a la resta de places europees: Londres ha sumat un 0,29%; Milà un 0,68%; París un 0,87% i Frankfurt un 0,93%. Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent se situava en els 77,9 dòlars a l'hora de tancament al Vell Continent, un 0,5% més, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) s'encaria un 0,51%, fins als 73,62 dòlars.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,237% després de restar tres punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 72,7 punts. Del seu costat, l'euro registrava una depreciació del 0,16% davant el dòlar, fins a negociar-se a un tipus de canvi d'1,0862 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.