L'Ibex-35 ha avançat un 3,04% en la setmana, la qual cosa li ha permès consolidar-se en la cota dels 11.200 punts, després que el president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, hagi anunciat la seva intenció de retallar els tipus d'interès oficials al setembre. "Ha augmentat la meva confiança en què la inflació està en una trajectòria sostenible de retorn al 2%", ha afirmat el banquer central nord-americà en el seu esperat discurs en el simposi de banquers centrals que s'està celebrant aquests dies a Jackson Hole (Wyoming, EUA), on ha deixat clar que "ha arribat el moment que la política (monetària) s'ajusti".

Es tracta de la principal referència que els inversors estaven esperant en aquesta penúltima setmana d'agost, sense massa grans dades que hagin mogut al mercat. D'aquesta forma, els mercats ja tenen pràcticament assegurat el següent pas de la Fed en la seva política monetària, després que a començaments d'agost es produís certa volatilitat davant de la perspectiva d'una recessió de l'economia nord-americana.

La setmana vinent estarà condicionada per la lectura que facin els inversors del discurs de Powell a Jackson Hole. A més, es coneixerà la dada d'IPC avançat a l'eurozona d'agost i la dada del PIB dels EUA del segon trimestre, així com l'índex de preus en consum personal, un indicador "molt seguit" per la Fed.

La Borsa ha coquetejat els 11.300 punts en la jornada

En la sessió d'aquest divendres, en la que l'Ibex-35 s'ha revalorat un 1,09%, col·locant-se en els 11.278,1 punts, el BCE ha publicat la seva última enquesta a consumidors de l'eurozona, on es reflecteix que les expectatives d'aquests ciutadans sobre l'evolució de la inflació per a l'any entrant es mantenen estables en el nivell més baix des de setembre de 2021. En concret, amb dades de juliol, els ciutadans de l'eurozona continuen esperant que la inflació se situï d'aquí a un any en el 2,8%, en línia amb la lectura des de maig, mentre que les expectatives a tres anys vista han despuntat una dècima respecte del mes anterior, fins al 2,4%.

Al Japó, la taxa d'inflació de referència, que exclou l'impacte del preu dels aliments frescos, es va situar al juliol en el 2,7% interanual, una dècima per sobre de la lectura de juny. Seguint al país nipó, el banc central ha reafirmat davant del Parlament la seva disposició a continuar pujant tipus si es compleixen els pronòstics econòmics i d'inflació, de manera que ha suggerit que el recent episodi de volatilitat als mercats --i que va portar el Nikkei a perdre un 12,4% en la sessió del 5 d'agost-- no ha debilitat la resolució de la institució.

L'Ibex-35 lidera les pujades entre les principals borses europees

En aquest context, les pujades més grans de l'Ibex-35 d'aquest divendres han estat les de Grifols (+3,62%), Cellnex (+2,15%), IAG (+2,12%), Fluidra (+1,92%) i Endesa (+1,81%). En canvi, cap valor no ha tancat en vermell i només Indra ha tancat pla. La Borsa espanyola ha liderat les pujades entre les principals borses europees que, tanmateix, també han tancat amb revaloritzacions: Milà ha avançat un 1,02% en la jornada d'avui, mentre que Frankfurt i París han pujat un 0,76% i un 0,70% respectivament. Només Londres s'ha quedat una mica més endarrerida, amb una alça del 0,48%.

D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, cotitzava a 78,99 dòlars, 2,27% més, mentre la Texas avançava un 2,45% fins als 74,78 dòlars. Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,1175 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute, l'interès exigit al bo a 10 anys es relaxava fins al 3,014%, mentre que la prima de risc mantenia la seva tendència a la baixa situant-se en els 79 punts bàsics.