L'IBEX 35 torna a la normalitat i puja un 2,23% en la sessió d'aquest dimarts, impulsat per les dades d'inflació dels Estats Units. El principal índex de la borsa espanyola recupera posicions i se situa en els 9.159 punts, després de la crisi desencadenada als mercats per la fallida de Silicon Valley Bank (SVB) i la posterior intervenció dels Estats Units per assegurar els seus dipòsits i evitar un efecte contagi. Els bancs, protagonistes dilluns per les seves voluminoses caigudes, destaquen avui en el costat de les pujades més grans del selectiu espanyol.
Les autoritats del país nord-americà ja han obert una investigació pel col·lapse del banc californià. A més, el Departament de Justícia dels Estats Units i la Comissió de Borsa i Valors (SEC) també investiguen la venda d'accions de la companyia per part del conseller delegat de SVB, Greg Becker, i el director financer, Daniel Beck, setmanes abans de la caiguda del banc.
La volatilitat domina la borsa en els últims dies i avui toca tornar a la tendència positiva. Després de la tempesta d'ahir, quan els principals bancs amb Sabadell al capdavant van arrossegar l'IBEX a perdre els 9.000 punts, ha vingut la calma. Els mercats europeus tanquen en positiu i recuperen part del perdut, mentre que Wall Street ha obert amb importants pujades dels bancs, que ahir van arribar a caure fins i tot un 71%, com és el cas de First Republic, durant la sessió.
La sessió ha estat marcada per les dades d'inflació. Als Estats Units, lvosaltres preus han baixat per vuitè mes consecutiu i es van situar en el 6% interanual el febrer, amb un descens de quatre dècimes. La moderació en l'escalada de preus sumeixi un altre motiu perquè la Reserva Federal (Fed) plantegi una relaxació en les pujades de tipus d'interès. L'organisme monetari que presideix Jerome Powell es reuneix la setmana que ve per decidir si de nou augmenta el preu dels diners o posa fre.
Amb la baixada de la inflació, el sorprenent augment de l'atur conegut recentment i la por a què s'estengui a altres entitats la crisi bancària provocada pel col·lapse de SVB, alguns experts apunten que Powell podria treure el peu de l'accelerador aquest mes. Caldrà esperar fins a la reunió del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Fed el pròxim els pròxims 21 i 22 de març.
A Espanya, la inflació ha tornat a baixar una dècima fins a situar-se en el 6%. Tanmateix, la subjacent, que no té en compte els preus de l'energia i dels aliments no elaborats, segueix la seva escalada sense frens. D'aquesta manera, el preu dels aliments ha arribat a pujar fins al 16,6%, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística publicades aquest dimarts.
Els bancs reboten en l'IBEX
Entre els valors més alcistes de la sessió en l'IBEX 35 es troben Meliá (+4,65%), Banc Sabadell (+4,50%), CaixaBank (+4,50%), Indra (+3,49%), BBVA (+3,42%) i Amadeus (+3,21%). Santander també despunta un 3,03%, mentre que Bankinter puja un 3,02%. Unicaja Banc, per la seva part, puja un 2,06%.
Pel costat de les caigudes només es troba Enagás amb un descens del 0,06%. La resta de borses europees també recuperen la tendència positiva. El DAX alemany rebota un 1,83%, el CAC 40 francès puja un 1,86% i el FTSE MIB un 2,36%. Per la seva part, l'Euro Stoxx 50 s'ha revaloritzat un 2,02% i el FTSE 100 britànic ha avançat un 1,17%.
Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent ha experimentat un descens del 2,28%, fins als 78,94 dòlars, mentre que el West Texas s'ha situat en 72,96 dòlars, descendint un 2,45%. Al mercat de divises, l'euro s'ha depreciat un 0,05% davant el dòlar, després de conèixer-se la inflació dels Estats Units i com pot repercutir en les pujades de tipus. No obstant això, la divisa comunitària resisteix i cotitza als 1,0728 bitllets verds.
Al mercat de deute, el bo espanyol amb venciment a 10 anys ha experimentat una alça aquest dimarts, fins a situar-se en el 3,484%, davant el 3,367% en què va tancar dilluns. La prima de risc ha caigut 4,4 punts, fins als 106,4 punts bàsics. Quant a les criptomonedes, el Bitcoin segueix la seva escalada i toca màxims de nou mesos, havent assolit els 26.00 dòlars, i l'Ethereum se situa en els 1.700 dòlars.
Per a l'agenda econòmica de demà, la multinacional tèxtil Inditex presentarà els seus resultats anuals corresponents a 2022. Els analistes esperen que el grup amo de marques com Zara, Massimo Dutti o Bershka superin rècords de vendes i de beneficis com venen fent en els anteriors trimestres. Per a dijous, l'atenció del mercat estarà posada al Banc Central Europeu (BCE) i la seva decisió sobre la pròxima pujada de tipus d'interès que emprendrà. La caiguda de l'euríbor fins al 3,5% aquest dimarts podria fer un gir a la política monetària de l'organisme, encara que no totes les opinions coincideixen que a Europa es produeixi un fre.