L'IBEX 35 ha tallat aquest dimarts una ratxa de tres sessions consecutives a la baixa en anotar-se una pujada d'un 0,99%, fins a situar-se en els 11.067,7 punts -cota que va cedir divendres passat-, malgrat el repunt de la inflació de l'eurozona al maig.

El selectiu espanyol havia arrencat la jornada en positiu, però amb una tendència a la baixa que li va portar a cotitzar en pèrdues, si bé al moment d'entrar en terreny negatiu va començar a remuntar amb força gràcies que pràcticament tots els valors de l'índex es van passar al costat dels guanys.

Així mateix, l'indicador nacional va trobar a la tarda un punt de suport afegit en els avanços gràcies a l'obertura en verd de Wall Street, els índexs del qual, tanmateix, es moderaven amb força a l'hora de tancament a Europa fins al punt de cotitzar plànols.

Entrant al detall de la jornada, la taxa d'inflació de l'eurozona es va situar el maig en el 2,6% interanual, dues dècimes per sobre de la pujada dels preus observada a l'abril, segons la segona estimació de la dada publicada per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat; així mateix, la inflació subjacent va despuntar dues desenes, fins a situar-se en el 2,9%.

Del seu costat, la confiança dels inversors alemanys ha millorat per onzè mes consecutiu el juny, segons l'indicador del Centre d'Investigacions Econòmiques Europees de Leibniz (ZEW, per les seves sigles en alemany), que s'ha situat en 47,5 punts des dels 47,1 del mes anterior, obtenint així la seva millor lectura des de febrer de 2022.

L'agenda macroeconòmica de referència s'ha vist complementada aquesta tarda amb la publicació als Estats Units de les vendes minoristes al maig, que han pujat un 0,1% en taxa mensual (menys del que esperava el mercat) i la producció industrial el mateix mes, que ha pujat un 0,9% en taxa mensual (el triple de l'esperat pel consens).

Al terreny empresarial, Europastry, especialitzada en productes de fleca congelada, ha confirmat aquest dimarts la seva intenció de cotitzar en les Borses de Valors espanyoles mitjançant una oferta pública de venda d'accions ordinàries dirigida a inversors qualificats.

Segons ha informat la companyia, l'operació comprendrà una oferta primària de noves accions per una quantitat de, aproximadament, 225 milions d'euros per contribuir al despalanquejament i beneficiar-se de les potencials oportunitats de creixement a curt o mig termini.

A més, Soltec ha informat abans de l'obertura del mercat borsari a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CMMV) que va registrar un benefici net d'1,3 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, davant els 'números vermells' de 9,6 milions d'euros del mateix període de 2023, mentre va obtenir uns ingressos rècord de 121 milions, un 58% més.

Pel seu costat, el 'servidor intermediari advisor' ISS ha recomanat als grans accionistes de BBVA que votin a favor de l'ampliació de capital que el banc necessita per llançar l'OPA de caràcter hostil sobre Sabadell, però ha alertat que la falta de suport del consell d'administració de l'entitat catalana i el procés d'autoritzacions regulatòries crea "incerteses" sobre l'èxit de l'operació.

D'altra banda, Grifols ha completat la venda del 20% de la seva participació en Xangai Raas a Haier Group per 12.500 milions de renminbi (1.600 milions d'euros aproximadament) en efectiu; després de l'operació, Grifols manté una participació del 6,58% en l'empresa xinesa, així com un lloc en el consell d'administració. La companyia catalana d'hemoderivats, que ha arribat a caure un 3% al matí, s'ha donat la volta després de l'anunci corporatiu i ha conclòs la negociació amb un avanç d'un 0,57%.

Davant d'aquesta conjuntura, l'IBEX 35 ha tancat amb la pràctica totalitat dels valors en positiu, si bé han destacat CaixaBank (+2,92%), Enagás (+2,71%), Ferrovial (+2,25%), Merlín Properties (+2%), IAG (+1,69%) i BBVA (+1,63%). Per contra, en les pèrdues han figurat Telefónica (-3,68%, afectada per l'efecte exdividend), Rovi (-2,29%), Acciona Energía (-1,46%, també afectada per l'exdividend) i Solaria (-0,58%).

En la resta d'Europa, els principals índexs borsaris també han rebotat amb decisió: Frankfurt ha pujat un 0,35%; Londres un 0,6%; Pariu un 0,76% i Milà un 1,24%.

A l'hora de tancament a Europa, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 0,83%, fins als 84,95 dòlars, en tant que la Texas se situava en 81,2 dòlars, un 1,08% més.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro s'encaria un 0,06% respecte al dòlar, a 1,0741 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,267% després de restar quatre punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 87,3 punts.