La calma torna a l'Ibex-35. El principal indicador de la borsa espanyola es va deixar un 1,19% dijous passat, quan es van conèixer els aranzels de Donald Trump. Però va aguditzar les pèrdues divendres fins al 6,1% i es va deixar també dilluns un altre 5%. Després de dues jornades d'infart, el selectiu recupera aquest dimarts un 2,3% i amb això els 12.000 punts. El verd s'ha imposat en ambdós costats de l'Atlàntic, ja que Wall Street també arrencava la jornada amb avanços de fins i tot 4%.
Les borses d'Àsia, que han tancat a l'alça aquesta matinada, animaven al mercat europeu des de primera hora d'aquest dimarts. L'índex Nikkei de Tòquio va pujar un 6% i l'índex Hang Seng de la Bolsa de Hong Kong, va escalar un 1,5%. Seguint aquest camí, el color verd també s'imposa avui a Europa, on les borses de Madrid, París, Milà, Frankfurt i Londres, deixen enrere les fortes caigudes dels últims dies.
Al Vell Continent, de fet, totes les borses aconseguien avui pujar més d'un 2%. De tornada al Ibex-35, només dos valors han tancat en vermell, Repsol (-1%) i Telefónica (-0,1%). Per la seva part, Indra, IAG i Fluidra són els que més han rebotat, un 5%. El Santander, ACS, BBVA i Amadeus, també han pujat aquest dimarts més d'un 4%.
Fora de l'Ibex, Fluidra pujava més d'un 3% aquest dimarts després de presentar el seu pla estratègic per als anys vinents. La catalana preveu un creixement anual de les vendes d'entre el 6% i el 8% i un augment del marge ebitda ajustat per sobre del 25%.
L'euro es resisteix, però el petroli puja lleugerament
Al mercat de divises, l'euro continua ressentint-se i baixa aquest dimarts fins als 1,0899 dòlars. Al mercat de deute, l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys es relaxava lleugerament fins i tot 3,322%, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 71 punts. Mentre que l'or, considerat normalment actiu refugi, es recuperava un 0,85% i es negociava en els 3.010 dòlars, després de tenir també importants caigudes per la guerra aranzelària.
Al mercat de matèries primeres, el petroli Brent s'uneix a les pujades aquest dimarts i arriba als 64,32 dòlars després de perdre més del 14% les últimes tres sessions per l'impacte dels aranzels dels Estats Units. Tot i que les previsions no són gaire optimistes, ja que Goldman Sachs ha pronosticat que els preus del petroli podrien caure per sota de 40 dòlars per barril a finals de l'any que ve si la guerra comercial desencadenada per Donald Trump aboca el món a una recessió i els productors de l'OPEP+ reverteixen les retallades existents a l'extrem.
La guerra comercial se suavitza
En el pla geopolític, la Xina i Europa són els protagonistes del dia. La Xina va amenaçar ahir d'augmentar un 50% els seus aranzels als Estats Units i Trump ha respost pujant encara més els seus, fins al 103% a les importacions xineses. A Europa s'ha optat per un to més suau, primer es va oferir una eliminació d'aranzels mútua als productes d'índole industrial, i ara s'estudia imposar uns aranzels del 25% a més de 1.500 productes dels EUA.
I en aquest context, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha fet una crida a la Xina per evitar una escalada més gran en la guerra comercial i ha instat a buscar sortides negociades.
Per la seva banda, el president nord-americà, Donald Trump, assegura que la Xina vol un acord sobre aranzels amb els Estats Units "desesperadament, però no saben com començar" a negociar-ho, i afirma que la Casa Blanca està esperant una trucada del president xinès, Xi Jinping.