L'IBEX 53 ha començat l'última sessió de la setmana amb to positiu, creixent més d'un 1,40% i conquerint els 9.000 punts després que, en la jornada anterior, el Banc Central Europeu elevés els tipus d'interès en 50 punts bàsics, sent aquesta la sisena variació monetària consecutiva que realitza l'organisme europeu. Amb la nova alça de les taxes d'interès, aquestes s'han assentat sobre el 3,50%, sent el màxim des d'octubre de 2008. Malgrat que el BCE va avançar l'esmentada pujada en la reunió del febrer passat, el mercat tenia dubtes sobre el calat de la mateixa a causa de la crisi bancària que fueteja els Estats Units i Europa.

Durant la jornada de dijous passat, Credit Suisse va sol·licitar un rescat per més de 50.000 milions d'euros al Banc Nacional Suís, una cosa que va alleujar el nerviosisme que va copar a les borses internacionals dimecres passat. A més d'això, i tal com va informar ON ECONOMIA, al final de la sessió borsària en Wall Street es va conèixer que diversos bancs nord-americans anaven a salvar First Republic, una altra de les entitats bancàries que s'han vist sacsejades pel vendaval generat per la fallida de SVB.

Sembla que ambdós fets han assegut bé a la Borsa espanyola, on l'IBEX 35 despunta en espera de la dada de la inflació d'Europa, el qual sembla com l'esdeveniment macroeconòmic més important d'aquest divendres. Més enllà d'això, l'agenda econòmica no ens deixa cap altre esdeveniment que pugui fer variar la dinàmica de l'IBEX 35.

De moment, els valors més alcistes a l'inici de la sessió són ArcelorMittal (+4,33%), Grifols (+4,04%), Acerinox (+4,01%), Repsol (+3,80%) i Banc Sabadell (+3,25%). A la inversa, l'únic valor que no aconsegueix entaular la tendència a l'alça al començament de la jornada és Acciona Energía, que cedeix un 0,11%. La resta de les companyies que figuren en el selectiu nacional mantenen la dinàmica a l'alça. De moment, 34 dels 35 valors que conformen el principal índex borsari espanyol caminen en positiu.

A la resta de les places borsàries europees, l'esdeveniment més destacat, com en l'IBEX 35, és la publicació de la inflació del Vell Continent. Totes elles mantenen una dinàmica similar a la marcada pel selectiu del mercat de valors espanyol, sent el FTSE Mib italià l'índex més alcista en aquests moments, amb uns guanys de l'1,46%. Després d'ell, apareix el DAX 30 alemany i el FTSE 100 anglès, els quals marquen una apreciació propera a l'1%. Finalment, el CAC 40 registra un creixement del 0,90% en els primers compassos de la sessió.

Sembla que les Borses europees han acollit amb positivisme l'ajuda de la banca nord-americana a First Republic, la qual busca tranquil·litzar l'ambient i evitar un efecte contagi que va començar a donar els seus primers efectes amb l'enfonsament de Credit Suisse, malgrat que el mal moment del banc suís està motivat per la seva mala situació financera.

Al mercat de les matèries primeres, els contractes a futur del Brent, esquist de referència al mercat europeu, mantenen una alça del 0,70%, asseient-se sobre els 75,22 dòlars per barril. Per la seva part, el WTI, petroli de referència al mercat dels Estats Units, marca una apreciació del 0,83%, la qual cosa porta al barril a cotitzar sobre els 68,88 dòlars. Quant a l'or, el metall preciós marca una apreciació del 0,50%, ubicant-se sobre els 1.933 dòlars per unça.

Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,0664 'bitllets verds', mentre que, al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys baixava fins al 3,333%.

Quant a les criptomonedes, el Bitcoin, l'actiu més valuós d'aquesta indústria, marca una alça del 3,62% en les últimes 24 hores, creixent fins als 24.162 euros. Per la seva part, l'Ethereum despunta a prop d'un 2% en les últimes hores, fins als 1.610 euros.