L'Ibex-35 tanca amb una alça de l'1,31% en la sessió d'aquest dimecres i torna a recuperar els 9.400 punts bàsics. Després d'una setmana en què el principal índex de la Borsa espanyola es va deixar un 3,6% després de la recollida de beneficis dels inversors, l'Ibex torna a la senda alcista. El selectiu espanyol ha agafat impuls després de la publicació de les dades d'inflació als Estats Units, a dues setmanes que la Reserva Federal (Fed) apliqui una nova pujada als tipus d'interès.
L'IPC del país nord-americà es va moderar un punt, fins al 3%, el mes de juny. Es tracta del nivell més baix registrat des d'abans la pandèmia i suposa ja dotze mesos consecutius de desacceleració en l'augment dels preus. Quant a la taxa subjacent, que no té en compte la volatilitat de l'energia ni dels aliments frescos, aquesta es va situar en el 4,8%.
A Espanya, les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) confirmen la moderació de la inflació en taxa interanual fins a l'1,9%, el seu nivell menor des de març de 2021. Es tracta de la primera gran economia de la Unió Europea a baixar del 2%, nivell que el Banc Central Europeu (BCE) s'ha fixat com a objectiu en la seva política de pujades de tipus. No obstant això, l'IPC va avançar al juny un 0,6% en comparació amb el mes anterior. També s'han conegut avui les dades d'inflació de Portugal, on els preus es van situar al juny en el 3,4%, enfront del 4% registrat el mes anterior.
Entre els valors més alcistes de l'Ibex-35 destaquen Banc Santander (+4,17%), Fluidra (+3,35%), ArcelorMittal (+2,74%), Naturgy (+2,48%) i BBVA (+2,36%). En el cas de la companyia energètica, els títols despunten aquest dimecres després de l'anunci de reprendre el projecte Géminis, augmentar el dividend i millorar les previsions del negoci, després d'uns dies intensos en l'alta direcció de la companyia per les diferències entre els grans accionistes.
Pel costat contrari, les úniques companyies que cauen són IAG (-2,68%), Aena (-1,56%) i Acciona Energía (-0,21%, mentre que Meliá tanca la sessió plana (0%)). La resta de mercats europeus tanquen amb notables pujades, amb Londres registrant una alça de l'1,83%, Milà un 1,75%, París un 1,57% i Frankfurt un 1,31%.
Al mercat de matèries primeres, el petroli confirma la seva tendència positiva impulsada per l'ampliació al mes d'agost de la retallada d'oferta de cru per part de l'Aràbia Saudita i Rússia, dos dels productors mundials més grans. D'aquesta manera, el preu del barril de Brent, de referència per a Europa, ha arribat a cotitzar aquest dimecres per sobre dels 80 dòlars, llindar que no havia superat des de principis del mes de maig passat.
Al mercat de divises, l'euro s'ha apreciat fins als 1,11 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar després de les dades d'inflació nord-americana, que treuen pressió a la Fed per emprendre pujades addicionals en els tipus, més enllà de la qual s'espera aquest mes. Destaca també el comportament de la lliura, que es canvia en 1,3 dòlars, el seu nivell més alt des d'abril de l'any passat.
Respecte al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a deu anys se situa en el 3,583%. Per la seva part, les criptomonedes evolucionen amb to positiu, pendents de la decisió del regulador nord-americà sobre la sol·licitud de BlackRock per llançar el seu propi ETF de Bitcoin al comptat. La criptodivisa original se situa en els 30.400 dòlars, mentre que l'Ethereum ho fa en el rang alt dels 1.800 dòlars.