L'Ibex-35 ha tancat aquest dilluns amb una pujada d'un 0,47%, fins a situar-se en els 13.012,9 punts, en una jornada marcada per la ressaca electoral dels comicis alemanys i en què amb prou feines han transcendit novetats del costat macroeconòmic i empresarial. El principal indicador del mercat espanyol ha transitat la major part de la sessió en el signe positiu i, encara que ha penetrat en les pèrdues després de l'obertura de Wall Street, ha aconseguit en l'últim tram reprendre les pujades i recuperar la cota dels 13.000 enters que va perdre dimecres passat.

L'alça borsària d'aquest dilluns s'ha produït després de les eleccions a Alemanya d'aquest diumenge, on la Unió Democristiana/Unió Social Cristiana (CDU/CSU) ha estat el partit més votat en rebre el 28,6% dels suports, segons els resultats preliminars publicats per la Comissió Electoral alemanya després d'escrutar la totalitat dels vots. La CDU de Merz ha descartat pactar amb la ultradreta.

Resultats

En el pla empresarial espanyol, marcat per la temporada de resultats anuals, Almirall ha comunicat que va obtenir un benefici net de 10,1 milions d'euros el 2024 davant les pèrdues de 38,5 milions d'euros que va registrar el 2023, segons ha informat aquest dilluns la companyia, que ha afirmat que els seus guanys es van veure "moderadament afectats per menors deterioraments".

D'altra banda, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha admès a tràmit la sol·licitud de MHG Continental Hòlding per executar una Oferta Pública d'Adquisició (OPA), en la seva condició d'accionista majoritari, sobre Minor Hotels Europe & Americas (MHEA) amb la intenció d'excloure la companyia de la cotització en les Borses de valors.

Del seu costat, ha transcendit que el fons nord-americà Blackstone estudia la sortida a Borsa de l'espanyola Hotel Investment Partners (HIP), de la que posseeix un 65%, després de contractar Morgan Stanley i Citi com a assessors financers per a aquesta operació.

A l'escenari macroeconòmic, s'ha publicat que la taxa d'inflació interanual de l'eurozona es va situar al gener en el 2,5%, una dècima per sobre de la dada de desembre de 2024, la qual cosa suposa el quart repunt consecutiu de la dada i l'augment més gran dels preus des de juliol de l'any passat, en gran manera per la forta acceleració de la pujada del cost de l'energia, segons la segona lectura d'Eurostat.

Valors

Davant d'aquesta conjuntura, Acciona ha estat el principal valor alcista dins de l'Ibex-35 (+3,21%), per davant d'Acciona Energía (+3,13%), Grifols (+2,56%), Solaria (+2,49%), Iberdrola (+2,19%), Cellnex (+1,83%), Banc Sabadell (+1,75%), Telefónica (+1,53%) i Puig (+1,51%). Del costat contrari, s'han situat Merlin (-2,94%), ACS (-1,94%), Repsol (-1,49%), Ferrovial (-1,31%) i Inditex (-1,18%).

La resta de places europees ha corregut una sort dispar: Milà ha sumat un 0,13% i Frankfurt un 0,62%, mentre que Londres ha repetit resultat i París ha caigut un 0,78%. A l'hora de tancament a Europa, el barril de Brent, de referència al Vell Continent, se situava en els 74,68 dòlars en la mitja sessió, un 0,34% més, mentre el West Texas Intermediate progressava un 0,3%, fins als 70,62 dòlars. El petroli s'ha vist influït després de conèixer-se la intenció dels EUA de pressionar Irán amb sancions a vaixells petroliers.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,108 després de sumar gairebé dos punts bàsics, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 63,3 punts. Respecte a les divises, l'euro s'apreciava a la tarda un 0,2% davant el dòlar, fins a negociar-se a un tipus de canvi d'1,0477 'bitllets verds' per cada euro.

Per la seva part, l'unça d'or troy s'apreciava un 0,25%, fins als 2.940 dòlars, mentre que el bitcoin restava un 1,4% i es cotitzava en els 94.500 dòlars.