L'IBEX 35 ha tancat pla aquest dimecres amb una caiguda mínima del 0,02%, fins a situar-se en 11.210,1 punts, després de l'onada de resultats empresarials que ha marcat la jornada de la mà de companyies com el Banco Santander o Repsol.

El selectiu espanyol amb prou feines s'ha desenganxat durant la negociació dels nivells de tancament d'ahir i s'ha limitat a fer equilibris al voltant de la cota dels 11.200 punts.

Entrant al detall de la jornada, abans de l'obertura del mercat, Banco Santander informava a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que va obtenir un benefici net atribuït de 6.059 milions d'euros en el conjunt del primer semestre de 2024, fet que equival a un increment del 15,6% en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

Endesa, per la seva part, va registrar un benefici net de 800 milions d'euros en el primer semestre de l'any, que representa un 9% menys respecte al mateix període de l'exercici passat.

Iberdrola va obtenir un benefici net de 4.134 milions d'euros en el primer semestre de l'any, que representa un increment del 64% respecte al mateix període de l'exercici anterior, impulsat per les plusvàlues milionàries registrades amb la venda d'actius a Mèxic. La companyia ha decidit tornar a millorar les seves previsions per a un 2024 en el que apunta a uns guanys rècord.

Enquadrat també al sector energètic, Repsol va obtenir un benefici net de 1.626 milions d'euros en el primer semestre de l'any, que suposa un increment del 14,5% respecte al mateix període de l'exercici anterior, en un context marcat pels baixos preus del gas i uns marges més petits en el refinament. També va informar aquest dimecres de l'operació per aconseguir el 100% d'Hecate Energy, companyia de renovables dels Estats Units de la qual ja posseeix el 40%.

Acerinox va obtenir en el primer semestre de l'any un benefici atribuït a la societat dominant de 114,48 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 58,7% respecte als 277,68 milions del mateix període de l'exercici precedent, en veure's penalitzat pels efectes de la vaga a Acerinox Europa i per la complicada situació del mercat d'acers inoxidables.

També han informat dels seus resultats companyies cotitzades del mercat continu com Línia Directa (surt de pèrdues), Aedas Homes (va ingressar un 42% més) o Metrovacesa (deixa enrere els números vermells).

Als Estats Units, els analistes de Renda 4 han destacat la publicació de resultats que van exposar el dimarts, a tancament de mercat a Europa, les empreses Alphabet (Google) i Tesla, que no van aconseguir convèncer els inversors i van tancar amb caigudes borsàries que s'estenien a la jornada d'aquest dimecres.

"Alphabet va advertir que caldrà tenir paciència per veure resultats més concrets de les seves inversions en IA, mentre que Tesla va incomplir per quart trimestre consecutiu les previsions de benefici per acció (BPA) del consens, amb unes vendes que creixen a costa de reduir preus amb la consegüent pressió en marges, i retards addicionals en els nous models esperats", apunten els experts.

En el pla macroeconòmic, ha destacat aquest dimecres la publicació dels PMI preliminars de juliol, que mostren que el creixement de l'activitat del sector privat de l'eurozona es va frenar de forma significativa, fins a arribar a una situació de gairebé estancament.

En aquest context, dins de l'IBEX 35 han destacat aquest dimecres els avanços d'Acerinox (+3,9%), Banco Santander (+3,03%), Grifols (+1,8%), Iberdrola (+1,53%) i ArcelorMittal (+1,31%). En l'extrem oposat, hi ha Puig (-2,34%), Indra (-2,17%), Cellnex (-1,58%), Amadeus (-1,56%) i Inditex (-1,44%).

Les principals borses europees s'han decantat pels retrocessos: Londres ha restat un 0,17%; Milà, un 0,48%; Frankfurt, un 0,92% i París, un 1,12%.

Europa també ha passat la jornada al compàs dels resultats empresarials; entre d'altres, la francesa LVMH ha reduït el seu benefici un 14,3% en el primer semestre i l'alemanya Deutsche Bank va perdre 143 milions en el segon trimestre, les seves primeres pèrdues en quatre anys.

Per la seva part, Wall Street persistia de bell nou en els dubtes al voltant del sector tecnològic, mentre que el S&P 500 es deixava un 1,6% i el Nasdaq un 3% a l'hora de tancament a Europa.

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per a Europa, pujava un 1,2% a la mateixa hora, fins als 81,96 dòlars, mentre que el de Texas se situava en 77,88 dòlars, un 1,18% més.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es depreciava un 0,05% fins a un encreuament d'un euro per 1,085 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,255% després de sumar tres punts bàsics, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 81,5 punts.

L'unça d'or troy s'eles va elevar un 0,46%, a 2.420 dòlars, mentre que el bitcoin escalava un 0,7%, negociant-se a 66.300 dòlars.