El principal índex de la borsa espanyola, l'Ibex-35, ha baixat el 0,18% aquest divendres, la qual cosa deixa les pèrdues setmanals en l'1%, després d'haver experimentat forts vaivens durant el desenvolupament de les últimes cinc sessions borsàries, que s'han mogut al ritme que ha marcat la guerra aranzelària. L'Ibex ha perdut aquest divendres 21,6 punts, aquest 0,18% i ha tancat en els 12.286 punts. En el còmput anual, guanya el 5,96%.
Dels grans valors de l'Ibex, aquest divendres, Repsol ha estat el més castigat en la sessió d'aquest divendres en perdre l'1,76%; per darrere, Banc Santander (-1,31%) i BBVA (-0,88%). Amb guanys, han tancat Inditex (0,22%); Iberdrola (1,38%) i Telefónica (1,16%).
Atenent l'evolució setmanal de l'Ibex-35, els millors resultats han estat per al sector de la banca, amb Bankinter (+6,09%), Unicaja (+4,58%), CaixaBank (+3,04%), Sabadell (+2,26%), Santander (+1,71%), Inditex (+1,68%), ArcelorMittal (+1,36%) i Puig (+1,23%).
Del costat contrari, s'han situat Repsol (-11,06%), Telefónica (-7,11%), Cellnex (-6,76%), Enagás (-3,91%), Aena (-3,89%), Naturgy (-3,64%), Grifols (-3,52%), Ferrovial (-2,85%) i Iberdrola (-2,71%).
La setmana ha vingut marcada, de nou, per la incertesa generada per la política aranzelària americana i per la negativa resposta dels mercats internacionals. Així, jornada rere jornada, la volatilitat i els successius vaivens han marcat l'evolució diària, i finalment setmanal, del selectiu espanyol. De fet, el selectiu espanyol ha encadenat la seva tercera setmana consecutiva en negatiu, si bé el resultat d'aquests últims cinc dies no ha estat tan greu com el de la passada setmana, quan l'indicador es va enfonsar un 6,67%.
A l'hora de valorar l'impacte als mercats, l'analista de mercats Manuel Pinto ha apuntat -en declaracions a Europa Press- que es tanca una setmana en què s'han registrat "les fluctuacions més importants de les últimes dècades en els mercats borsaris, en els bons, i fins i tot en les divises, que han tingut forts pics de volatilitat".
Segons aquest expert, la marxa enrere de Trump en els seus aranzels globals i especialment amb la UE són un "baló d'oxigen" sobre les expectatives de creixement econòmic, la qual cosa beneficia principalment als sectors més cíclics de l'economia, com els bancs, precisament els guanyadors en aquesta setmana dins de l'Ibex-35.
En aquesta línia, ha considerat amb el focus en el selectiu espanyol que les empreses lligades a les matèries primeres o al consum discrecional, com és el cas d'Inditex, també han recuperat una mica de terreny perdut de les últimes setmanes, mentre que, en el costat oposat es troba Repsol, que pateix la inestabilitat del preu del petroli.
Del seu costat, Pinto ha postil·lat que les empreses amb forts nivells d'endeutament també han estat castigades per les pujades en la rendibilitat dels bons; a més, les empreses amb més ponderació dels seus resultats als Estats Units, com és el cas de Fluidra, ACS, Grifols o Acerinox, han patit per la caiguda del dòlar.
Més dubtes a Europa
Al seu torn, aquest divendres, els mercats europeus han dissipat l'eufòria de la sessió de la vigília, afectats pel comportament negatiu que va experimentar Wall Street dijous, a la qual cosa se suma la recrudescència de la guerra aranzelària entre els Estats Units (EUA) i la Xina.
Les principals places borsàries han tancat majoritàriament en negatiu. Frankfurt ha baixat el 0,92%; Milà, el 0,73%; l'índex Euro Stoxx 50, on cotitzen les empreses de més capitalització europea, el 0,66%, i París, el 0,3%. S'ha desmarcat Londres amb un avenç del 0,64%.
Mentrestant, la borsa novaiorquesa ha obert sense rumb fix, però al tancament de les borses europees, els seus tres principals índexs aconseguien cotitzar amb guanys i el Nasdaq avançava el 0,47%; el Dow Jones, el 0,19% i el S&P 500, el 0,06%.
Les principals places asiàtiques, per la seva part, van tancar amb tendència mixta per les noves tensions entre els EUA i la Xina, i Tòquio va baixar el 2,96% i Seül, el 0,5%. Van pujar Hong Kong, l'1,13% i Shanghai, el 0,45%.