L'Ibex-35 ha tancat aquesta setmana amb un retrocés acumulat d'un 0,95%, fins a situar-se en els 11.812,5 punts, posant fi així a una ratxa de dues setmanes consecutives a l'alça que li van permetre a l'índex aproximar-se a la simbòlica cota dels 12.000 punts, en tant que els últims cinc dies han estat protagonitzats per l'arrencada de la temporada de resultats empresarials. Malgrat el descens d'aquesta setmana -en el qual han hagut de veure en grau considerable els retrocessos dels valors bancaris, energètics i del sector de la construcció-, el principal indicador del mercat espanyol atresora des de començament d'any una revalorització acumulada de gairebé un 17%.

La companyia dirigida per Ignacio Galán va registrar un benefici net de 5.470,7 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, el que representa un increment del 50,4% respecte al mateix període de l'exercici anterior, impulsat per les plusvàlues milionàries registrades amb la venda d'actius a Mèxic. Seguint amb l'agenda empresarial, també han destacat noms com Rovi, en descartar l'entrada d'inversors en el seu negoci de fabricació a tercers; Repsol, afavorida pels preus del petroli; o Puig, amb una cotització animada per les dades de recuperació de la Xina. També han destacat companyies amb exposició als Estats Units, sent aquest els casos de Fluidra i Grifols.

Així, dins de l'Ibex-35, han destacat en la setmana els retrocessos de Solaria (-7,1%), Ferrovial (-4,52%), Sacyr (-4,32%), Acciona Energía (-3,85%), Bankinter (-3,6%), Banc Sabadell (-3,42%), Colonial (-3,23%), CaixaBank (-3,21%), Cellnex (-2,77%), BBVA (-2,67%) i Telefónica (-2,3%). Per contra, els valors amb millor acompliment setmanal han estat Grifols (+2,53%), Repsol (+2,09%), Puig (+1,62%), Inditex (+1,6%, si bé no ha consolidat els màxims històrics en assolir aquest dijous els 55 euros per acció), Fluidra (+2,58%) i Mapfre (+1,12%).

Les Borses europees tanquen dispars

Referent a l'agenda macroeconòmica, la present jornada de divendres -en la qual l'Ibex ha restat un 0,23%- ha estat marcada per la publicació de l'EPA del tercer trimestre, quan l'atur va baixar en 1.200 persones, fins a un total de 2,754 milions d'aturats, situant-se la taxa d'atur en l'11,21%, la més baixa des de 2008. Així mateix, va augmentar la xifra d'ocupats en 138.300 persones, fins a un total de 21,83 milions de treballadors. Així mateix, en el pla nacional ha destacat que la taxa anual de l'Índex de Preus Industrials (IPRI) general va caure un 5,2% el mes de setembre, 3,8 punts per sota de la registrada a l'agost.

Les places europees del Vell Continent han mostrat resultats dispars en la setmana: Londres ha sumat un 0,08%; Frankfurt un 0,72% i Milà un 1,91%, mentre que París s'ha unit a Madrid en les pèrdues en restar un 1,81%.

En altres geografies, Wall Street es disposa a concloure la setmana a la baixa a causa de les pujades en els rendiments dels bons del Tresor, ja que els operadors redueixen les expectatives de retallades de tipus de la Reserva Federal (Fed) i esperen una possible victòria de Donald Trump, la qual cosa implicaria fortes pujades en els estímuls fiscals del país, segons els experts.