El Ibex-35 ha tancat aquest dijous amb una caiguda d'un 1,19%, fins a situar-se en 13.191,2 punts, després de conèixer-se els aranzels que els Estats Units imposaran a prop de 60 països, entre ells, la Xina, els Estats membres de la Unió Europea, Japó, Corea del Sud o Taiwan.

Segons les dades del mercat consultades per Europa Press, el selectiu espanyol ha aconseguit signa el càstig més suau provocat pels aranzels del president dels Estats Units, Donald Trump, ja que els seus homòlegs europeus han registrat retrocessos notables: Londres ha restat un 1,55%; Frankfurt, un 3%; París, un 3,3%; i Milà, un 3,6%.

De fet, l'índex espanyol manté en el que va de 2025 una revalorització positiva d'un 13,77% i és l'única plaça europea que registra una pujada acumulada de doble dígit, mentre que la resta avança en l'any entre un 2% i un 9%.

Per la seva banda, els índexs de Wall Street també registraven pèrdues abundants: el Dow Jones i el S&P 500 es deixaven aquesta tarda més d'un 3%, mentre que el tecnològic Nasdaq es desplomava un 5%.

Respecte als aranzels anunciats ahir a la nit, per a la Unió Europea s'ha detallat una taxa d'un 20% per als productes importats des del 9 d'abril; segons la Casa Blanca, això és la meitat del 39% d'aranzel que Brussel·les imposa a les mercaderies nord-americanes.

Després, sobre la Xina recauran uns aranzels del 34% en resposta a unes polítiques que encareixen els productes nord-americans en un 67%. A més, es revocarà des del 2 de maig el règim de minimis que ha permès al gegant asiàtic exportar als Estats Units productes per sota dels 800 dòlars (739,2 euros) sense pagar impostos. D'altra banda, a Japó se'l penalitzarà amb un 25%; Corea del Sud, amb un 25%; Taiwan, amb un 32%; l'Índia, amb un 26%; i Suïssa, amb un 31%.

Entre les economies menys afectades hi ha el Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda, Brasil o, fins i tot, l'Argentina del llibertari Javier Milei, amb uns aranzels del 10%. Aquestes tarifes entraran en vigor el 5 d'abril.

Els analistes de Renta 4 han assenyalat que es tracta d'uns aranzels recíprocs "més agressius" de l'esperat pel mercat i que han provocat "fortes caigudes" a les borses de tot el món, així com un retrocés en la rendibilitat dels bons. Sobre els anuncis, els experts han ressaltat l'absència de Mèxic i Canadà, als quals el president Trump ja va imposar aranzels del 25%, encara que amb exempcions, i la de Rússia. A més, han assenyalat que els propers dies poden ser de negociació –fins a l'entrada en vigor dels aranzels del 10% el 5 d'abril i dels de més import a partir del 9 d'abril–.

"Encara que Trump ha afirmat que la via per evitar els aranzels és portant la producció als Estats Units, entenem que el president nord-americà estarà obert a negociacions atès el negatiu impacte que tindran aquests aranzels (i les seves possibles represàlies) a curt termini en el creixement econòmic dels Estats Units", n'han ressaltat els analistes de Renda 4, que han posat el focus en el possible risc de recessió i impacte en la inflació.

Si bé a mitjà termini aquestes mesures podrien portar a reforçar al sector manufacturer nord-americà i uns ingressos fiscals al voltant de 700.000 milions de dòlars a l'any, Renta 4 ha exposat que la clau actualment està en "quant dany" està disposat a suportar Trump a curt termini sobre la seva pròpia economia "amb un creixent risc d'estagflació i l'impacte que pugui tenir això en els seus votants", amb les eleccions de meitat de mandat (conegudes com a mid-term) el novembre de 2026.

Alhora, els experts de Banca March han afirmat que en menys de 100 dies Trump ha imposat els aranzels més elevats dels últims 100 anys, incrementant la taxa mitjana del 2,5% al 24%.

A Espanya, Pedro Sánchez ha anunciat aquest dijous la posada en marxa des d'avui mateix del que ha anomenat 'Pla de resposta i per al rellançament comercial', que mobilitzarà un total de 14.100 milions d'euros per mitigar els impactes negatius de la guerra comercial empresa pels Estats Units i teixir "un escut" que protegeixi a l'economia espanyola.

En aquest context, dins del Ibex-35, els valors més alcistes han estat Solaria (+5,38%), Cellnex (+5,22%), Indra (+4,43%), Redeia (+3,66%) i Iberdrola (+3,19%), mentre que els descensos més grans se'ls han anotat ArcelorMittal (-6,61%); Acerinox (-6,38%), IAG (-5,77%), Repsol (-5,35%), Banc Santander (-5,2%), Puig (-4,85%), Bankinter (-4,71%) i CaixaBank (-4,55%).

D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per a Europa, se situava a la tarda en 69,92 dòlars, la qual cosa es tradueix en una caiguda d'un 6,65% menys, mentre que el Texas s'enfonsava un 7,18%, fins als 66,55 dòlars, pel temor al mal econòmic que puguin provocar els aranzels.

Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,1054 'bitllets verds', un 1,85% més que en la vigília, mentre que al mercat de deute, l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,302% després de restar quatre punts bàsics, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 65,3 punts.

Per la seva banda, l'unça d'or troy s'abaratia un 0,82%, fins als 3.108 dòlars, mentre que el bitcoin es desplomava un 4% i es negociava en 82.150 dòlars.