L'IBEX 35 ha acabat la setmana amb una caiguda del 2,34%, la qual cosa suposa el seu descens setmanal més gran des de principis d'agost de 2023, que l'ha portat a perdre la cota dels 10.000 enters. En la sessió d'avui, ha perdut un 0,22%.
La setmana ha estat marcada per les declaracions de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, al Fòrum de Davos suggerint que la primera retallada podria ser al juny, i així com per les declaracions de diversos membres de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units reiterant que encara queda camí per portar a la inflació a l'objectiu del 2%.
L'analista de XTB, Joaquín Robles, destaca que el selectiu espanyol ha caigut per segona setmana consecutiva i ha tancat per sota dels 10.000 punts per primera vegada des de finals de novembre. "El repunt de la inflació i la solidesa al mercat laboral ha portat als bancs centrals a provar de refredar les expectatives sobre les retallades previstes per a aquest any", afirma Robles.
En el pla 'macro', aquesta setmana s'ha conegut l'IPC definitiu de l'eurozona, que va despuntar fins al 2,9%, impulsada en gran manera pel final d'alguns ajuts governamentals per mitigar els efectes de la inflació. Robles destaca també el PIB de la Xina, que no va complir les expectatives i els inversors estan preocupats perquè el país pugui patir un procés de deflació, per la lenta recuperació del sector immobiliari i per la debilitat del consum.
En l'àmbit empresarial, l'analista de XTB assenyala que les accions de l'IBEX 35 més vulnerables a les pujades en els tipus d'interès han tornat a liderar les caigudes. Així, Solaria, Acciona, Acciona Renovables, Grifols, Colonial ja acumulen caigudes superiors al 10% en l'acumulat de l'any.
"Grifols continua sense estabilitzar les caigudes, malgrat que aquesta setmana va tornar a assegurar que durà a terme la venda de la seva filial a la Xina i d'anunciar que unificarà les dues classes de les seves accions per reforçar la liquiditat", indica Robles. Pel costat de les pujades, ha destacat el comportament d'Indra, que és la companyia que més puja de la borsa espanyola beneficiada per la seva exposició al sector de la defensa davant de les creixents tensions a l'Orient Mitjà i el mar Roig.
Així, l'IBEX 35 ha tancat avui en els 9,858,3 enters, amb gran part dels seus valors en 'vermell'. Destaquen les caigudes d'Unicaja Banco (-5,46%), Solaria (-2,32%), Endesa (-2,05%), Enagás (-2,03%) i Repsol (-1,74%). En el costat de les pujades, Meliá ha estat el valor alcista (+2,00%), seguit per Telefónica (+1,26%), Rovi (+1,04%), Sacyr (+0,92%) i Amadeus (+0,72%).
La resta de selectius europeus també han tancat en 'vermell' aquest divendres: París ha perdut un 0,40%, Milà, un 0,22% i Frankfurt, un 0,07%. Només Londres ha aconseguit revaloritzar-se un lleuger 0,04%.
Al mercat de matèries primeres, el preu del barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava en els 78,85 dòlars, un 0,34% menys, mentre que el valor del West Texas queia un 0,31%, fins als 73,85 dòlars.
Al mercat de divises, la cotització de l'euro s'enfortia un 0,1% davant el dòlar, fins als 1,0883 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys se situava en el 3,246 després de restar gairebé dos punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 92 punts.