La Borsa ha tancat aquest dijous amb una lleu pujada del 0,09%, fins a situar-se en els 11.066,3 punts, malgrat la tirada dels valors bancaris i per les caigudes d'Iberdrola i Repsol, en una jornada en què els mercats no han comptat amb la referència de Wall Street en celebrar-se als Estats Units la festivitat del Dia de la Independència. El selectiu espanyol ha navegat amb indecisió per la jornada: al matí queia i posava en risc el nivell dels 11.000 punts per a, finalment, remuntar i passar-se als tímids avenços a la tarda.

Dins de l'escassa agenda macroeconòmica, s'ha conegut que només un dels membres del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) es va oposar a la decisió de baixar els tipus d'interès en l'última reunió de l'entitat, encara que durant les discussions mantingudes van ser diversos els consellers que van expressar els seus dubtes respecte del procés de desinflació en curs de cara a assolir la meta del 2% per a 2025.

Del seu costat, cal destacar que aquest dimecres es va conèixer que els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) van estar dividits al voltant a quant temps mantenir els tipus d'interès en el rang objectiu actual del 5,25% al 5,5%, segons es desprèn de les actes de la reunió del passat 12 de juny.

D'altra banda, la Unió Europea es disposa a imposar a partir d'aquest dijous, 4 de juliol, aranzels provisionals de fins a gairebé un 38% a l'automòbil de bateria elèctrica importat des de la Xina, una mesura que arriba després de setmanes de contactes infructuosos entre Brussel·les i Pequín per buscar una solució als subsidis que reben els fabricants xinesos i que els europeus veuen com un avantatge "deslleial" contra les seves marques. Així mateix, el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha reclamat a BBVA que publiqui informació "clara, transparent i completa" de tots els elements que puguin tenir un impacte en el valor ofert en l'oferta pública d'adquisició (OPA) llançada sobre l'entitat que presideix.

D'altra banda, Grifols ha nomenat Rahul Srinivasan, exdirectiu de Bank of America, com a nou director financer en substitució d'Alfredo Arroyo, que ha decidit jubilar-se després de 17 anys en l'empresa.

CaixaBank i Bankinter lideren les pujades en el tancament

En aquest context, els descensos en el selectiu han estat liderats per Iberdrola i Repsol, que han restat un 3,62% i un 1,94%, respectivament, en veure's afectats per l'efecte 'exdividend', en tant que Aena ha completat el llistat dels retrocessos amb un descens d'un 0,1%. En el costat dels guanys han destacat CaixaBank (+2,56%), Bankinter (+2,56%), Grifols (+2,49%), Banc Santander (+2%), Enagás (+1,94%) i Acciona (+1,64%). Altres bancs, com Unicaja i Banc Sabadell, han sumat més d'un 1% en la sessió.

Els avenços han estat el denominador comú a Europa: Frankfurt ha sumat un 0,41%; Milà un 0,77%; París un 0,83% i Londres un 0,86%. Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent s'encaria un 0,23% a l'hora de tancament a Europa, fins als 87,54 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 83,97 dòlars, un 0,11% més.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,392% després de sumar dos punts bàsics, en tant que la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) quedava en 78,8 punts. Respecte a les divises, l'euro s'apreciava un 0,25% davant el dòlar, fins a negociar-se a un tipus de canvi d'1,0812 dòlars per cada unitat de la divisa comunitària. Així mateix, l'or destacava en pujar entorn dels 2.360 dòlars, nivells de fa dues setmanes, en tant que el bitcoin s'abaratia un 2,8% a la tarda d'aquest dijous, a 57.800 dòlars, mínims des de principis de maig.