L'Ibex-35 ha tancat el primer trimestre de 2025 amb una pujada del 13,29%, fins a situar-se en els 13.135,4 punts, malgrat un març que ha servit de correcció –amb un retrocés d'un 1,59%– a dos mesos consecutius d'alces.

Segons les dades del mercat consultades per Europa Press, la sessió d'aquest dilluns ha condicionat per complet el resultat final de març en desplomar-se l'índex nacional un 1,31% per la tensió aranzelària provinent dels Estats Units i encapçalada pel seu president, Donald Trump.

De fet, el selectiu espanyol ha arribat a cotitzar durant aquest març en positiu i per sobre dels 13.500 punts, marcant així la passada setmana màxims inèdits des de 2008.

Amb tot, l'última negociació del mes ha estat marcada per la caiguda generalitzada de les borses de tot el món –Tòquio, per exemple, s'ha desplomat un 4%, mentre que a Europa les caigudes han estat de més de l'1%– pels aranzels que previsiblement anunciarà aquesta setmana l'administració Trump.

Els analistes de Renda 4 han assenyalat que aquestes taxes s'anunciaran el 2 d'abril vinent, Dia de l'Alliberament als Estats Units, i que el focus serà en el nivell d'agressivitat, possibilitat d'acotament, que siguin més indulgents que recíprocs o que es dirigeixin a tots els països, quins sectors estaran afectats, etc.

Fins aquell dia, el president dels Estats Units, Donald Trump, ja ha anunciat un aranzel del 25% a tots els automòbils no fabricats al país nord-americà i ha amenaçat amb aranzels secundaris aquells països que comprin cru de Rússia, en cas que el president rus, Vladimir Putin, no doni suport a un alto el foc a Ucraïna; i aranzels secundaris a l'Iran i possibilitat de bombardejar el país si no firma un acord de renúncia a les seves armes nuclears.

A més, els Estats Units han revocat permisos a diverses petrolieres, entre elles Repsol, per exportar cru des de Veneçuela.

"Afrontarem un nou capítol de la tempesta aranzelària", han avançat els experts de Banca March: "Trump sembla estar preparant els nord-americans i als mercats per al pitjor, el que queda per veure és si finalment acabarà oferint una mica més fàcil de digerir o al contrari desplegarà tot el seu arsenal aranzelari", han elucubrat sobre això.

Alhora d'aquests esdeveniments, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha considerat que el canvi de relació amb els Estats Units després de l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca implica "un moment existencial" per a Europa, que ha d'aprofitar per prendre el control del seu destí i avançar cap a la seva independència.

"Ell (Donald Trump) l'anomena Dia de l'Alliberament als Estats Units, però jo ho considero un moment en què hem de decidir junts prendre un millor control del nostre destí i crec que és una marxa cap a la independència", ha assenyalat Lagarde en una entrevista a l'emissora France Inter Radio.

Aquest març ha estat marcat al seu torn pel canvi de paradigma a Alemanya després de modificar les línies mestres de despesa a través de més inversions en infraestructures i defensa juntament amb la flexibilització del deute.

Per la seva banda, la Reserva Federal (Fed) ha decidit aquest mes mantenir sense canvis els tipus d'interès en el rang objectiu del 4,25% al 4,50%; a més, l'esmentat banc central ha estimat al terreny de les previsions menys creixement econòmic i més inflació, la qual cosa complica el calendari futur en matèria de política monetària.

En aquest context, dins de l'Ibex-35, els millors valors en el primer trimestre de l'any han estat Indra (+56,44%) juntament amb sis valors bancaris (Santander, Sabadell, CaixaBank, Bankinter, Unicaja i BBVA), amb rendiments d'entre el 30% i el 38% des de començament d'any; per la seva part, els descensos més grans han estat per a Rovi (-18,19%), IAG (-14%), Solaria (-12%), Puig (-11,75%) i Grifols (-10,38%).

Respecte a l'evolució de març, els millors han estat Indra (+27,48%), Endesa (+14,33%) i Bankinter (+9,76%), mentre que les caigudes han estat protagonitzades per IAG (-26,75%), Grifols (-22,81%), Solaria (-12,7%) i Inditex (-11,83%).

Les principals borses europees també han tancat març en negatiu: Milà ha restat un 1,56%; Frankfurt un 1,96%; Londres un 2,58% i París gairebé un 4%. Malgrat això, en el que va de 2025 aconsegueixen rendiments positius que van del 5%, en el cas de París i Londres, fins a l'11%, com reflecteixen Frankfurt i Milà.

D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per a Europa, se situava aquest dilluns en 74,73 dòlars, un 2,15% més que al tancament de febrer, mentre que el Texas s'encaria un 2,5% en el còmput mensual, fins als 71,45 dòlars.

Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,08 'bitllets verds', un 4% més que al tancament de febrer, mentre que al mercat de deute, l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,37%, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 63,5 punts.

Per la seva part, l'unça d'or troy aconsegueix aqust any un rendiment de més d'un 18% i aquest dilluns ha firmat un nou màxim per sobre dels 3.100 dòlars, mentre que el bitcoin ha diluït l'efecte del retorn de Trump a la presidència dels Estats Units i s'ha desplomat un 11%, fins als 83.000 dòlars.