L'Ibex-35 ha tancat aquesta setmana, marcada per la rebaixa del ràting als Estats Units per part de Fitch, situat en els 9.368,4 punts, el que suposa un descens del 3,3% respecte a divendres passat. En comparació amb el tancament de dijous, la Borsa ha tancat la jornada amb un increment del 0,66% i ha estat l'única sessió que ha finalitzat en positiu.

La dada més rellevant de la setmana va ser dimecres, quan el selectiu de les borses i mercats espanyoles es va deixar un 1,83% després de conèixer-se que Fitch havia rebaixat la qualificació als Estats Units com a emissor a llarg termini. Aquest descens es va sumar a la caiguda d'un 1,44% que ja havia observat dimarts, després de conèixer-se que l'índex manufacturer espanyol va caure al seu pitjor nivell de 2023.

Quatre valors tanquen en vermell

Respecte a les dades d'aquest divendres, s'ha conegut que la producció industrial espanyola de juny ha tornat a taxes negatives després de caure un 1,4% en taxa interanual, la qual cosa suposa 1,4 punts inferior a la de maig, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE); en tant que les comandes de fàbrica del mateix mes a Alemanya van augmentar un 7% en taxa mensual quan el mercat esperava un descens.

Per la seva part, les vendes minoristes de l'eurozona van caure un 0,3% el juny en taxa mensual i van moderar el seu descens a l'1,4% en taxa interanual.

Al tancament de la sessió, Fluidra ha estat el valor més alcista, amb un increment del 2,91%, per davant d'Acciona (+2,35%), Rovi (+2,27%), Grifols (+1,64%), Solaria (+1,48%) i IAG (+1,41%). Del costat contrari, només quatre valors han tancat en vermell: Indra (-1,19%), Banc Sabadell (-0,37%), ArcelorMittal (-0,32%) i Amadeus (-0,16%).

Setmana marcada per les dades macroeconòmiques

Pel que fa a la resta de places europees, Frankfurt ha despuntat un 0,37%; París, un 0,75%; Londres, un 0,47%; i Milà ha caigut un 0,41%. Al tancament de la sessió borsària europea, el barril de Brent avançava un 1,16%, fins a 86,13 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) se situava en 82,58 dòlars, un 1,22% més.

Al mercat de deute, el bo espanyol amb rendiment a 10 anys se situava en el 3,587%, la qual cosa suposa un descens respecte al 3,641% observat al tancament de dijous. D'aquesta forma, en comparació amb els bons alemanys, la prima de risc espanyola ha caigut set dècimes, fins als 102,9 punts bàsics. En finalitzar la sessió borsària europea, l'euro s'apreciava un 0,80% davant el dòlar, fins a assolir un tipus de canvi al mercat d'1,1037 bitllets verds per cada euro.

La setmana que ve estarà marcada per dades macro: la producció industrial alemanya dilluns; la balança comercial xinesa i la inflació d'Alemanya dimarts; la inflació de la Xina dimecres; l'IPC d'Itàlia i els Estats Units dijous; i la dada de PIB britànic i les dades d'inflació de França i Espanya divendres.