L'IBEX 35 ha acabat la sessió de divendres amb una caiguda del 0,50%, la qual cosa l'ha portat a registrar un descens de l'1,2% en la seva sisena setmana consecutiva a la baixa i a caure per sota dels 9.000 punts per primera vegada des d'abril. De fet, ha tancat en els 8.918,3 enters, posant en risc també la cota dels 8.900, en una setmana marcada per la presentació de resultats, l'augment dels rendiments del deute, les tensions a l'Orient Mitjà i la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de mantenir els tipus oficials d'interès.
L'analista de XTB, Joaquín Robles, destaca que els resultats de les empreses corresponents al tercer trimestre estan "complint les expectatives". Així, Santander, Sabadell i CaixaBank han anunciat increments de beneficis, impulsats pels marges, mentre que Iberdrola s'encamina a un nou rècord anual impulsat gràcies a la inversió més gran en xarxes de comunicació i IAG ha reportat un fort increment dels beneficis gràcies a l'augment de la demanda de viatges durant l'estiu.
Repsol ha notificiado una reducció dels seus beneficis, davant dels menors preus de l'energia, però continua accelerant el seu pla estratègic centrat en una exposició més gran a les energies renovables.
En el pla 'macro', destaca la dada del PIB als Estats Units del tercer trimestre, quan l'economia del país va créixer un 4,9%, "la qual cosa genera el temor de noves pujades en els tipus d'interès". A més, la inflació és "lluny del seu objectiu", per la qual cosa podrien aplicar-se noves pujades de tipus.
En aquest sentit, el Banc Central del Canadà i d'Europa han deixat la seva política monetària sense canvis, "ja que consideren que els tipus són en un nivell prou restrictius com per portar la inflació al seu objectiu de manera progressiva". A Espanya, el PIB ha assolit l'1,8%, lleugerament millor de l'esperat, però a un ritme més lent que els últims trimestres.
La propera setmana continuarà marcada per l'evolució dels conflictes geopolítics, la perspectiva de noves pujades en els tipus d'interès i els resultats empresarials. Entre les dades més destacades es troben l'IPC de l'eurozona, la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units i les dades d'ocupació en aquest país. Quant als resultats empresarials, als EUA publiquen McDonald's, Pfizer, AMD, Qualcomm i Apple, i a Espanya Unicaja, BBVA, Ferrovial, Endesa, Redeia, Indra, Aena, Grifols, Sacyr, Meliá i Acerinox.
Tornant al selectiu espanyol, Sabadell ha tornat a ser aquest divendres el valor alcista de la jornada, amb una revalorització del 3,58%, després de pujar ahir un 6,01%. Li han seguit CaixaBank (+2,26%), ACS (+2,05%), Colonial (+1,68%), Aena (+1,36%) i Ferrovial (+1,13%). Pel costat contrari, s'han situat Mapfre (-2,61%), Fluidra (-2,38%), Inditex (-2,25%), Bankinter (-2,21%) i Repsol (-2,00%).
La majoria de les principals borses europees han registrat pèrdues en la sessió d'avui, especialment París, que ha cedit un 1,36%. Per darrere, Londres s'ha deixat un 0,86% en la sessió, Milà, un 0,80% i Frankfurt, un 0,30%. Per la seva part, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en els 88,95 dòlars, un 1,18% més, mentre que la Texas pujava un 1,19%, fins als 84,15 dòlars.
Al mercat de divises, la cotització de l'euro s'apreciava un 0,27% davant el dòlar, a 1,0591 'bitllets verds', en tant que l'interès del deute espanyol a llarg termini se situava en el 3,920% després de restar quatre punts bàsics, mentre que la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) quedava en 110,5 punts.