L'Ibex 35 ha tancat la primera sessió d'aquest dilluns amb una alça del 0,40%, fins a situar-se en els 11.597,3 punts, per la qual cosa ha perdut força en el tram final de la negociació, després d'haver assolit un màxim intradia d'11.667 enters.
El selectiu ha recuperat així part del terreny que va perdre la setmana passada després de conèixer-se la victòria de Donald Trump en l'eleccions presidencials dels EUA.
En aquest context, IAG ha estat el principal valor de la jornada, sobrevolant el selectiu amb una alça del 2,59%. Per sota s'han situat Rovi (+2,55%), Cellnex (+2,30%), Banc Santander (+2,09%), Ferrovial (1,72%), Logista (+1,24%) i Iberdrola (+1,17%).
Del costat contrari s'han situat Grifols (-1,98%), Inditex (-1,92%), ArcelorMittal (-1,41%, afectada per l'efecte 'exdividend'), Telefónica (-1,07%), Acerinox (-0,91%) i ACS (-0,42%).
Respecte a la resta de les principals borses europees, Londres ha avançat un 0,65%; París, un 1,20%; Frankfurt, un 1,21%; i Milà, un 1,56%.
Al terreny macroeconòmic, l'Índex de Preus de Consum (IPC) de la Xina va registrar el mes d'octubre passat una pujada interanual del 0,3%, una dècima menys que el mes anterior i l'increment dels preus més feble en quatre mesos.
Els analistes de Renda 4 destaquen la caiguda d'1,5% de la borsa xinesa per la "decepció" que han causat els últims estímuls econòmics aprovats per la Xina. El Comitè de l'Assemblea Popular Xina va anunciar 10 bilions de iuans (1,4 bilions de dòlars o 1,3 bilions d'euros), per refinançar deute local, "un import inferior a l'esperat", si bé el govern de la Xina ja va afirmar estar treballant en més estímuls fiscals per a 2025.
"Aquestes mesures, per ser realment efectives, haurien de posar el focus en recuperar la confiança consumidora i el consum privat, i semblen especialment necessaris després de l''onada republicana' de Trump (que té una proposta d'aranzels del 60% a la Xina), que qüestionen que pugui mantenir el creixement cap a l'exterior", afegeixen els analistes.
Els experts també recullen la possibilitat d'eleccions anticipades a Alemanya, després que hagi col·lapsat la coalició tripartida al país i que el canceller Olaf Scholz s'hagi mostrat disposat a convocar una moció de confiança abans de Nadal.
Per al conjunt de la setmana, l'atenció dels inversors estarà en l'IPC d'octubre i dades de consum als EUA, mentre que a Europa destaca la segona lectura d'inflació d'octubre d'Alemanya, Espanya i França, dades del PIB de l'eurozona i del Regne Unit i l'enquesta ZEW tant a Alemanya com a l'eurozona, entre altres dades.
Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent queia un 2,73% al tancament de la sessió europea, fins als 71,85 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 68,22 dòlars, un 3,07% menys.
Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys s'ha situat en el 3,060%, des del 3,106% registrat al tancament de divendres. D'aquesta forma, la prima de risc davant el deute alemany s'ha situat en 73,4 punts bàsics, cinc dècimes menys.
Respecte a les divises, l'euro registrava al tancament de la sessió europea un tipus de canvi d'1,0649 dòlars per cada unitat de la divisa comunitària.