L'IBEX 35 ha tancat l'última sessió de 2022 en negatiu, amb pèrdues de l'1,07%, afectada per les caiguda en Wall Street. El principal índex de la Borsa espanyola finalitza un any amb pèrdues acumulades del 5,56%, i se situa per sota dels 8.300 punts bàsics, en un any marcat per la guerra d'Ucraïna, l'elevada inflació i les pujades de tipus d'interès dels bancs centrals per frenar l'escalada de preus.

La major part dels valors de l'IBEX han tancat avui en vermell, destacant les caigudes d'IAG (-2,66%), Unicaja Banc (-2,55%), Naturgy (-2,37%), Xarxa Elèctrica (-2,17%) i Enagás (-1,99%). Pel costat contrari, només s'han situat CaixaBank (+0,38%) i Fluidra (+0,28%) en positiu. Respecte a la resta de selectius europeus de referència, els seus principals índexs han tancat avui amb caigudes.

La Borsa de Valors de Londres va tancar la sessió d'aquest divendres amb caigudes generalitzades, en perdre un 0,81%. El principal índex del parquet londinenc, el FTSE-100, va baixar un 0,81% fins a situar-se en 7.451,74 enters, mentre que l'índex intermedi, el FTSE-250, va perdre el 0,76% fins als 18.853 punts. Amb el tancament d'avui, l'índex principal del parquet londinenc va guanyar menys de 100 punts en un any, segons els analistes.

A Alemanya, el selectiu de Frankfurt va tancar aquest divendres amb una caiguda de l'1,05%, per la qual cosa acumula una caiguda el desembre del 3,3% i en tot el 2022 del 12,3%. Per la seva part, el principal índex de la Borsa de París, el CAC-40, va acabar en vermell l'última sessió de l'any 2022, en caure aquest divendres l'1,52 %, per sota dels 6.500 punts. Pel que fa a la Borsa de Milà, aquesta va tancar amb un descens anual del seu principal indicador, l'FTSE MIB, del 12%, la pitjor dada des del 2018 i la segona pitjor en una dècada.

El petroli i les criptomonedes lluny dels seus màxims

Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza a l'alça. El barril Brent, de referència europea, se situa en els 84 dòlars amb alces de l'1,2%, mentre que el West Texas cotitza en els 79 dòlars, amb pujades de l'1% en la sessió d'aquest divendres. Preus bastant baixos comparats amb els assolits en la primera meitat de l'any, quan van arribar a superar els 120 dòlars per barril al caliu de la guerra a Ucraïna i els moviments geopolítics quant a sancions a Rússia i encariment de preus.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·loca als 1,0696 'bitllets verds'. La prima de risc espanyola se situa en 107 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 3,635%.

Per la part que respecte a les criptomonedes, el seu comportament aquest any ha estat marcat per les diferents fallides de grans plataformes del sector com BlockFi o FTX, així com pel col·lapse d'alguns actius com a Terra/Lluna. Un any on les principals criptomonedes han registrat caigudes i s'han submergit en un 'criptoinvierno' de què encara no s'han recuperat. El Bitcoin cotitza actualment en els 16.500 dòlars i l'Ethereum per sota dels 1.200 dòlars, encara bastant lluny dels màxims històrics que van assolir el novembre de 2021.

CaixaBank s'emporta el podi l'any dels bancs

L'any borsari ha estat marcat per l'alta volatilitat a causa de la conjuntura econòmica per la guerra a Ucraïna, la inflació i la política monetària dels bancs centrals per frenar l'escalada de preus. Amb aquest escenari, i mentre el mercat ha castigat diferents companyies pels costos més grans o les menors vendes aconseguides, el sector que s'ha coronat com a guanyador el 2022 ha estat el de la banca.

Les principals entitats espanyoles han tancat l'exercici amb guanys de més de 8.900 milions d'euros en el seu valor de mercat. Les pujades de tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE) han impulsat els guanys dels bancs, que han aplicat alces en el preu de les hipoteques a tipus fix, les més demandades en l'actualitat. En aquest sentit, la companyia que més s'ha revalorat des de gener ha estat CaixaBank, amb un 52%.

CaixaBank el segueix una altra entitat catalana que ha estat protagonista aquest any pel seu ral·li alcista. Es tracta de Banc Sabadell, les accions del qual han aconseguit ascendir fins al 48% el 2022, gràcies que gran part del seu negoci se centra en el segment de les hipoteques. Bankinter completa el top tres de bancs amb més guanys de l'IBEX 35, havent-se revalorat a prop del 40%. Unicaja, que va debutar a l'índex el passat 27 de desembre, s'anota pujades anuals del 18,6%, sent el quart banc amb millor comportament.

BBVA i Banc Santander són les entitats que menys protagonisme al mercat han tingut. Ambdós bancs compten amb una presència internacional més gran i un negoci més diversificat que la resta d'entitats considerades domèstiques, per la qual cosa les pujades de tipus no hi han repercutit de la mateixa manera que en les seves homòlogues. BBVA finalitza l'any amb una pujada de tot just el 7%, mentre que Santander tanca amb pèrdues del 4,7%.

Inditex continua liderant l'IBEX, amb Iberdrola com a única competència

Altres de les grans empreses del principal índex de la Borsa espanyola que se situen entre les quals més s'han revalorat l'any són Repsol i Logista. La petroliera ha engreixat tant els seus comptes de resultats com el valor de les seves accions al caliu dels vaivens de l'or negre, havent aconseguit guanys del 42%. Amb l'augment del preu del cru, especialment durant els primers mesos de l'any, Repsol ha engreixat els seus marges de refinament i el mercat ha acollit positivament. Per la seva part, Logista, empresa del sector de la distribució, s'anota pujades l'any del 35%.

Quant a la companyia que acaba l'exercici com l'empresa més gran per capitalització de mercat, el tron l'ocupa novament Inditex. La multinacional tèxtil d'Amancio Ortega torna a col·locar-se al top amb un valor superior als 78.500 milions d'euros, malgrat haver aconseguit pèrdues anuals del 13%. La guerra a Ucraïna i el posterior tancament de botigues a Rússia a causa del conflicte han castigat la companyia tèxtil en l'àmbit borsari, una situació que no es correspon amb la bona situació financera de l'empresa de moda.

L'única companyia que ha fet front a Inditex el 2022 és Iberdrola. L'energètica tanca l'any amb un valor de mercat de 70.000 milions d'euros, col·locant-se com la segona companyia més valuosa d'Espanya i l'europea més gran elèctrica per capitalització. En aquest sentit, els títols d'Iberdrola s'han revaloritzat aquest any un 8%. Igual com la tèxtil, Iberdrola compta amb millors resultats financers que borsaris i ambdues firmes van camí d'aconseguir beneficis rècord corresponents a aquest exercici.

Pel costat contrari, es troben Fluidra, Rovi, Cellnex, Grifols i Colonial com les companyies que més valor han perdut el 2022. El fabricant de piscines es deixa un 58,7%, mentre que la farmacèutica perd un 51% en l'acumulat anual. La companyia d'infraestructures de telecomunicacions descendeix un 39,5%, mentre que la farmacèutica catalana Grifols es deixa un 36% i la immobiliària un 27% l'any.