L'IBEX 35 va assolir per primera vegada el 2023 una presència de dones superior al 40% en els consells d'administració de les empreses que componen l'índex. D'aquesta manera, va tancar l'any complint les recomanacions que figuren en el Codi de Bon Govern de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), segons ha indicat el supervisor aquest dijous en un comunicat.

Aquesta xifra, que de moment és una recomanació, passarà a convertir-se en imperatiu legal quan s'aprovi i entri en vigor la llei orgànica de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes. En total, a tancament de 2023 hi havia 168 dones assegudes en els consells d'administració de les 35 empreses que componen l'IBEX, la qual cosa suposa concretament un 40,09% del total.

D'aquesta xifra, 23 dones eren conselleres dominicals, el 23,47% del total, mentre que hi havia quatre conselleres executives (7,14%), tres conselleres una altra externes (12%) i 138 d'independents (57,5%). La dada no és homogènia a totes les empreses, ja que únicament 21 de les 35 empreses que componen l'índex més gran de la Borsa espanyola van assolir o van superar aquest percentatge de 40 dones en els seus consells d'administració.

Comptant la resta d'empreses cotitzades a Espanya i no només les de l'IBEX, les societats amb almenys un 40% de dones són 42 empreses, un 27% més que l'any anterior. Per a les 75 cotitzades que no arriben a aquest 40%, n'hi hauria prou que nomenessin 64 noves conselleres per aconseguir la meta. D'aquesta manera, el total de conselleres d'empreses cotitzades es va situar el 2023 en 404 dones, un 34,5% del total.

De la mateixa manera, el nombre de dones en l'alta direcció també se situen per sota del 40%, reflectint una bretxa de gènere major. En aquest grup, les empreses de l'IBEX registraven a tancament de l'any passat 96 dones, tan sols el 24,74% del total. Si es tenen en compte el conjunt de cotitzades, hi havia 216 dones en l'alta direcció, el 23,07% del total.

La CNMV considera estratègic que les companyies cotitzades incorporin més dones als llocs de més responsabilitat, especialment en llocs d'alta direcció i com a conselleres executives. Es pretén no només afavorir la diversitat de gènere, sinó maximitzar el talent a disposició de les societats emissores.