L'IBEX 35 ha tancat aquest dijous amb una caiguda d'un 0,77%, fins a situar-se en els 11.904,5 punts, en una jornada marcada per la decisió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) de tornar a retallar els tipus d'interès un quart de punt, la tercera baixada des de començament d'any i la segona consecutiva després de la reunió de setembre.

El principal indicador del mercat espanyol ha arrencat la negociació a l'alça i ha arribat a superar en l'inici la simbòlica cota dels 12.000 punts, màxims des de gener de 2010; tanmateix, poc després s'ha estabilitzat en els nivells de tancament del dimecres i, després de la decisió del BCE i la compareixença de la seva presidenta, Christine Lagarde, s'ha decantat per les pèrdues.

L'índex espanyol ha anat a contracorrent de la resta dels europeus de referència: Londres ha sumat un 0,67%; Frankfurt un 0,77%; Milà un 1,09% i París un 1,22%.

Entrant al detall de la jornada, el Consell de Govern del BCE ha decidit complir amb el guió i baixar en 25 punts bàsics els tipus d'interès, de manera que la taxa de dipòsit (DFR) quedarà en el 3,25%, la de referència per a les seves operacions principals de refinançament (MRO) en el 3,40% i la de la facilitat de préstec (MLF) en el 3,65%.

La presidenta del 'guardià de l'euro' ha tractat de no deixar-se arrossegar per les bones notícies que arribaven des de Eurostat respecte de l'evolució dels preus a l'eurozona, en afirmar que el banc central encara no ha doblegat totalment a la inflació, si bé està a prop de fer-ho, per la qual cosa ha evitat comprometre una nova baixada de tipus en la reunió del proper mes de desembre, assegurant que l'entitat continuarà guiant-se reunió a reunió per la informació rebuda.

En aquest sentit, cal assenyalar que, abans de conèixer-se la decisió del BCE de retallar els tipus, Eurostat ha revisat a la baixa la lectura de la dada d'inflació de setembre per a la zona euro, que es va situar en l'1,7% en comptes de l'1,8% estimat inicialment, que suposa la menor pujada dels preus a la regió de l'euro des d'abril de 2021.

D'altra banda, des de la sucursal espanyola de JP Morgan han comentat arran de la reunió del banc central que "les preocupacions dins del Consell de Govern del BCE estan passant de la inflació al creixement".

De cara al futur, el consens d'analistes consultats per Europa Press coincideix a esperar una altra baixada del preu dels diners en la reunió del proper mes de desembre malgrat els missatges prudents de Lagarde de mantenir l'enfocament de "reunió a reunió".

A l'agenda macroeconòmica, a més de la revisió de la inflació de l'eurozona, han destacat les dades procedents dels Estats Units: la producció industrial en aquest país va baixar al setembre un 0,3% davant la pujada del 0,3% d'agost, mentre que les vendes al detall van registrar al setembre una pujada del 0,4% respecte del mes anterior, quan el consum va avançar un 0,1% en dades revisades.

Al terreny empresarial espanyol, Talgo va confirmar el dimecres -amb el mercat tancat- haver rebut una manifestació d'interès per part del grup industrial Sidenor per adquirir tot o una part del capital de la companyia; l'acció ha reaccionat aquest dijous amb una pujada d'un 5,36%, liderant així els avanços al mercat continu.

Per la seva banda, el conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, ha tornat a insistir aquest dijous en què l'opa llançada per BBVA sobre la seva entitat "no té aparences de sortir".

Arran d'això, el president de BBVA, Carlos Torres, ha exposat davant de les 'empreses emergents' l'interès del banc a reforçar la presència en el segment d'empreses i a Catalunya, a través de l'Oferta Pública d'Adquisició (opa) que vol llançar sobre Banc Sabadell.

Per la seva part, el Tresor Públic ha adjudicat aquest dijous, en l'última subhasta d'octubre, un total de 5.115,861 milions d'euros en deute a mitjà i llarg termini i ho ha fet a tipus més baixos que en emissions anteriors.

En aquest context, dins de l'IBEX 35, IAG ha estat el principal valor alcista al final de sessió (+1,03%), seguit de Grifols (+0,61%), Puig (+0,56%), Acciona Enegía (+0,4%), Rovi (+0,39%), Acerinox (+0,17%) i ArcelorMittal (+0,14%).

Pel costat contrari s'han situat Fluidra (-2,08%), BBVA (-2,02%), Indra (-1,99%), Unicaja (-1,83%), Merlín (-1,79%), Banc Sabadell (-1,51%) i Aena (-1,44%).

A l'hora de tancament a Europa, el barril de Brent cotitzava en 74,26 dòlars, un 0,05% més, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 70,55 dòlars, un 0,2% més.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 2,911% després de sumar un punt bàsic. D'aquesta forma, la prima de risc davant el deute alemany s'ha situat en els 70,4 punts bàsics.

Al mercat de divises, l'euro es depreciava un 0,3% davant el dòlar després de la decisió del BCE, registrant un tipus de canvi d'1,083 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.

L'unça d'or troy s'encaria un 0,3%, fins a cotitzar en els 2.690 dòlars, mentre que el bitcoin restava un 0,5% i es negociava en els 67.300 dòlars.