L'IBEX 35 ha tancat aquest dilluns amb una alça del 0,07%, fins a situar-se en els 10.646,2 punts. Després dels vaivens de la setmana anterior, el selectiu espanyol ha tornat a l'habitual apatia estiuenca, encara que possiblement duri poques sessions, ja que els inversors segueixen pendents de l'evolució de l'economia americana i aquesta setmana es donaran a conèixer les últimes dades sobre consum i producció als EUA.

Mentrestant, al parquet espanyol, les pujades més importants dins de l'IBEX 35 se les han anotat Solaria (+1,47%), Sacyr (+0,85%), Endesa (+0,82%) i Repsol (+0,71%), mentre que els 'fanalets vermells' han estat Puig, que s'han deixat un 1,93%, Cellnex (-0,99%), Colonial (-0,92%) i Unicaja (-0,86%).

Segons els analistes de Banca March, aquesta setmana no únicament el protagonisme serà per a les publicacions relatives a l'economia nord-americana, sinó que a més hi haurà la compareixença d'alguns membres de la Reserva Federal (Fed).

Concretament, dimecres vinent veurà la llum l'índex de preus al consumidor dels Estats Units, que els analistes esperen que continuï moderant-se gradualment, en especial la inflació subjacent -aquella que exclou el preu dels aliments i l'energia per considerar-se més volàtils. Això "hauria de ser suficient per continuar encoratjant les expectatives que la Fed retallarà tipus a la tornada d'estiu", segons analistes de Banca March consultats per Efe.

En Wall Street, aquest dilluns es va obrir la sessió amb lleus pèrdues als seus principals indicadors quan es compleix just una setmana de la jornada de caos a les borses internacionals, en la que es van registrar vendes massives per temor d'una possible recessió als EUA Veinte minuts després del toc de la campana, el Dow Jones d'Industriales queia un 0,31%, fins als 39.375 punts; el selectiu S&P 500 retrocedia un 0,21%, fins a les 5.333 unitats; i el tecnològic Nasdaq perdia un 0,13%, fins als 16.723 punts.

Segons els analistes, els grans fons han aprofitat les caigudes en borsa per comprar accions a preu més barat, una estratègia coneguda com a buy the dip, que va donar lloc a guanys notables en els dies posteriors al 'dilluns negre' que van viure els mercats internacionals la setmana passada.

Per a aquesta setmana, el mercat espera l'índex de preus de consum de juliol, que es publicarà dimecres, serà clau per saber si l'economia continua sent sòlida o si els inversors han de romandre alerta per l'augment de la volatilitat. Wall Street també està pendent de l'índex de preus a la producció de juliol, que es difondrà dimarts, així com a la publicació de les estadístiques relatives a les vendes detallistes de juliol, prevista per a aquest dijous.

Europa i l'euro

També aquesta setmana, a Europa es coneixeran les dades finals del creixement econòmic i els índexs de confiança, mentre que al Japó es publicaran les dades del creixement del producte interior brut (PIB), que s'espera que evolucioni a l'alça, exercint més pressió al Banc del Japó per apujar els tipus. Aquest dilluns, els principals índexs borsaris europeus s'han decantat majoritàriament pels avenços: Frankfurt s'ha elevat un 0,02%; Milà un 0,46% i Londres un 0,52%, mentre que París ha marcat l'excepció en retrocedir un 0,26%.

Per la seva part, el mercat de divises ha tingut una jornada en què l'euro ha perdut terreny davant el dòlar en l'inici d'una setmana en la qual els inversors estaran pendents de les dades d'inflació i de la situació econòmica dels Estats Units i Europa, després de la forta volatilitat soferta a començaments d'agost. La moneda única cotitzava en 1,0931 dòlars cap a les 15:00 hores GMT d'aquest dilluns, per sobre dels 1,0923 dòlars en els quals va tancar la passada setmana, mentre que el Banc Central Europeu (BCE) va fixar el tipus de canvi en 1,0925 dòlars.