Les borses mundials han viscut un dilluns de pànic, que ha tingut baixades, però també pujades efímeres, a remolc de notícies, rumors i fins i tot amenaces de nous aranzels. L’Ibex-35 espanyol no n'ha sigut una excepció i ha acabat perdent un 5%, en línia de la resta de borses europees, mentre les americanes es mouen, abans de les 6 de la tarda, amb caigudes força més moderades després d'un inici digne d'unes muntanyes russes.

L’Ibex i els mercats de valors europeus han obert amb baixades sobtades després del daltabaix dels asiàtics durant la matinada, amb descensos de més del 6% i mig selectiu caient més del 10%. Durant el matí, però, les baixades s’han anat moderant i a primera hora de la tarda, quan la Comissió Europea ha demanat als Estats Units suspendre els aranzels, gairebé s’han esborrat els descensos.

En aquell moment, la Borsa de Nova York, que no feia ni una hora que havia obert, i amb baixades de més del 3%, ha començat a pujar. A més de l’anunci de la UE, ha començat a córrer el rumor que Trump es plantejava una treva de 90 dies als aranzels, cosa que semblava quadrar amb la notícia donada al matí per un assessor de la Casa Blanca, segons la qual 50 països s’haurien acostat a negociar amb Trump.

L’eufòria ha durat ben poc, fins que el mateix Donald Trump, a la seva xarxa social Truth, ha desmentit la notícia que tingués la intenció de suspendre els aranzels durant 90 dies per negociar. El president dels Estats Units, a més, ha carregat contra la Xina, que divendres va aprovar uns aranzels del 34% als productes dels EUA, i ha amenaçat el gegant asiàtic amb un 50% addicional.

Aquesta reacció de Trump ha sigut l’estocada final per a les borses europees, que els faltaven pocs minuts per tancar. Finalment, l’Ibex ha caigut un 5,1%, mentre que el CAC francès ha perdut un 4,8% i el DAX alemany, un 4,3%. La borsa més malparada d’entre els principals països d’Europa ha sigut la italiana, amb un descens del 5,2%.

Les més perjudicades d'Europa

Aquest dilluns, els bancs, que havien estat els més perjudicats dijous i divendres, i que havien començat la sessió de forma molt negativa, han aguantat millor que altres valors. Tres empreses de l’Ibex han caigut més d’un 7%: Cellnex (7,5%), Acciona (7,1%) i Indra (7%). ArcelorMittal (2,9%), Puig (3,5%) i Acerinox han estat les que menys han baixat, mentre la banca s’ha mogut en descensos d’entre el 4 i el 5%.

L'Ibex acumula una caiguda pròxima a l'11% des de l'anunci dels aranzels per part de Donald Trump i ha perdut gairebé tots els guanys dels últims sis mesos, en els quals havia protagonitzat una escalada que l'havia dut a màxims des del 2008.

En l'àmbit europeu, l’EuroStoxx 50 ha baixat una mica menys que l’Ibex, un 4,3%, però ha tingut cinc valors amb baixades de més del 7%, començant per la multinacional francesa de tecnologia de defensa i aeronàutica Safran i les energètiques italianes Eni i Enel. Les alemanyes Mercedes Benz, Bayer i BMW han estat les que millor han resistit d’entre els grans valors de l’Eurozona.