L'IBEX 35 ha tancat aquest dilluns amb una caiguda d'un 0,42%, fins a situar-se en els 11.357,2 punts, amb la majoria de valors en 'vermell' davant del nou escenari que s'obre per les eleccions europees celebrades ahir i en espera de la reunió de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units dimecres vinent i sobre el qual pivotaran els mercats.

El selectiu espanyol ha caigut amb força al matí -al costat dels seus homòlegs europeus i, especialment, la Borsa de París- i ha arribat a perdre la cota dels 11.300 enters, encara que posteriorment ha moderat els descensos i ha aguantat aquesta cota folgadament.

L'analista de XTB, Manuel Pinto, ha assenyalat que l'índex francès, el CAC 40, pot ser el que més moviments registri durant els propers dies després de les eleccions, ja que el president de França, Emmanuel Macron, ha convocat comicis anticipats després de la "seva aclaparadora derrota" en les europees.

De fet, París ha liderat amb decisió les pèrdues en anotar-se un retrocés d'un 1,35% (ha arribat a caure més d'un 2% en diversos trams de la negociació), mentre que Londres ha aconseguit limitar les pèrdues al 0,2% i Milà i Frankfurt les han situat al 0,34%.

Més enllà d'aquestes eleccions, l'atenció girarà també entorn dels bancs centrals, especialment la reunió de la Reserva Federal (Fed), on en principi els tipus s'haurien de mantenir sense canvis per setena reunió consecutiva. "El gran dubte recaurà en conèixer les estimacions econòmiques i el diagrama de punts", segons Pinto, que serviran als inversors per conèixer els pròxims moviments del banc central.

"Atesa la debilitat en les últimes dades publicades de creixement i consum [als EUA], esperem que es decideixin per dues retallades amb un missatge suau i moderat de Jerome Powell [president de la Fed] en la conferència de premsa posterior", ha assenyalat Pinto.

Del seu costat, l'analista ha destacat la reunió del Comitè Assessor Tècnic de l'IBEX 35, que se celebrarà aquest dimecres. XTB no espera canvis, encara que s'ha assenyalat a Puig com a possible incorporació. "El període de revisió són sis mesos en casos normals, encara que hi podria haver excepcions. Tanmateix, Puig tan sols porta un mes de cotització i el seu nivell de capital flotant és baix, per la qual cosa no pensem que el comitè tingui interès a incloure-la a l'índex en aquests moments," ha indicat Pinto.

Lligat a això, es pot destacar que diverses entitats financeres han començat a cobrir l'acció de Puig i, la majoria d'elles, ha establert una recomanació de 'comprar' amb preus objectius situats entorn dels 30 euros, com a aquest dilluns els títols del cotitzada han pujat un 2,36% i han tancat al tall dels 26 euros..

D'altra banda, a l'agenda macroeconòmica d'aquest dilluns ha destacat que l'índex de confiança de l'inversor de l'eurozona (elaborat per Sentix) s'ha situat en terreny positiu per primera vegada des de febrer de 2022, just abans que Rússia iniciés l'intent d'invasió d'Ucraïna.

Davant d'aquesta conjuntura, dins de l'IBEX 35, només set valors han tancat amb avanços: Repsol (+0,72%), Naturgy (+0,65%), Endesa (+0,6%), Bankinter (+0,45%), Acerinox (+0,25%) i Caixabank (+0,19%) i Inditex (+0,09%). En l'extrem oposat, les pèrdues més destacades han estat per a Grifols (-2,46%), Aena (-1,95%), ACS (-1,55%), Colonial (-1,44%) i BBVA (-1,35%).

A propòsit del BBVA, el president, Carlos Torres, ha explicat als seus accionistes l'operació que l'entitat ha plantejat sobre el Banc Sabadell, composta per una opa de caràcter hostil i una posterior fusió, i ha defensat que la intenció és aconseguir més eficiència i rendibilitat.

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 2,2% a l'hora de tancament a Europa, fins als 81,38 dòlars, en tant que la Texas se situava en 77,38 dòlars, un 2,45% més.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar queia un 0,46%, fins als 1,0752 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha pujat gairebé una dècima -igual com la majoria d'emissors europeus- i ha tancat en el 3,439%, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 77 punts.