L'IBEX 35, el principal indicador del mercat espanyol, ha tancat la setmana amb una caiguda acumulada d'un 2,46%, fins a situar-se en els 11.551,6 punts, en un període marcat per la contundent victòria de Donald Trump en les eleccions presidencials dels Estats Units i la nova retallada de tipus per part de la Reserva Federal (Fed).

Segons les dades del mercat consultades per Europa Press, l'important descens d'aquesta setmana ha fet que el selectiu espanyol s'allunyi amb decisió dels màxims anuals, ubicats al voltant dels 12.000 punts. La sessió de divendres ha acabat amb un lleu descens del 0,16%.

La setmana ha estat especialment condicionada per la sessió de dimecres, dia de la victòria electoral de Trump, en la qual l'índex espanyol es va deixar un 2,9% en la seva pitjor sessió des de la crisi bancaria de març de 2023.

En aquest sentit, l'analista de mercats Manuel Pinto ha valorat la setmana com a "històrica", en tant que el nou mandat de Trump ha permès a Wall Street impulsar-se a nous màxims històrics.

A Europa, la totalitat dels índexs de referència s'han situat en  'vermell', mentre que, centrant la mira a Espanya, Pinto ha comentat que les caigudes s'expliquen per les correccions dels bancs, que pateixen les conseqüències de les polítiques proteccionistes de Trump que podrien ocasionar a l'economia europea, així com les retallades de tipus del BCE per intentar compensar aquesta manca de creixement. "A més, les grans entitats del sector sumen la devaluació de les divises emergents [com a factor baixista]".

Sobre la presentació de resultats empresarials, Pinto ha diferència entre guanyadors i perdedors: en el cas de Telefónica, la devaluació de les divises, l'alta competència i el litigi al Perú han generat una caiguda en els seus beneficis [...] Respecte a Rovi, les males perspectives de cara als propers mesos no han tingut una bona acollida entre els inversors i les seves accions van baixar a doble dígit el dia de la presentació".

Pel costat dels guanyadors, ha esmentat a IAG i Arcelormittal, ja que en la primera ha aconseguit millorar el seu marge gràcies a la reducció en el preu del combustible i a les eficiències operatives, mentre que en la segona les vendes van ser millor de l'esperat i, juntament amb Acerinox, podria aprofitar el nou entorn que s'obre amb la victòria de Trump davant de les polítiques proteccionistes dels aranzels sobre els metalls provinents de la Xina.

Dins de l'apartat de bancs centrals, la Fed va decidir baixar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins a un rang objectiu del 4,50% al 4,75%; a més, el president del banc central, Jerome Powell, ha precisat que no té intenció de dimitir davant de l'arribada de Donald Trump i que, en tot cas, no se'l pot destituir. El Banc d'Anglaterra també ha retallat els tipus un quart de punt, fins a deixar-los en el 4,75%.

Davant d'aquesta conjuntura, els millors valors de l'IBEX 35 en la setmana han estat IAG (+10,77%); Acerinox (+10,74%); Grifols (+6,66%) i ArcelorMittal (+6,17%). Per contra, els pitjors en el còmput setmanal han estat Rovi (-19,15%); Puig (-5,84%); Acciona (-5,48%); Naturgy (-4,84%); Banc Sabadell (-4,77%); Fluidra (-4,77%) i Iberdrola (-4,45%).

Pel que fa les grans borses europees, Frankfurt ha restat un 0,21% en la setmana; Londres un 0,3%; París un 0,95% i Milà un 2,48%. En sentit contrari, els índexs de Wall Street anoten avanços acumulats en la setmana del 5%.

"A Europa la situació és preocupant a causa dels pròxims aranzels", ha comentat Pinto, per seguidament citar als sectors del luxe i les automobilístiques com els més perjudicats a la zona comuna, mentre que les empreses de defensa es troben entre les més positives.

En l'àmbit de les matèries primeres, el barril de Brent se situava al tancament d'aquest divendres en els 73,7 dòlars, un 0,8% més en la setmana, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 70,26 dòlars, un 1,1% més.

Respecte al deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,102%, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 74 punts.

Al mercat de divises, l'euro es depreciava un 1,25% en la setmana davant el dòlar pel nou diferencial de perspectives de tipus entre el Banc Central Europeu (BCE) i la Fed, fins a creuar-se en un tipus de canvi d'1,07 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.

Per la seva part, l'unça d'or troy s'abaratia un 1,85% des de divendres passat i es negocia al voltant dels 2.700 dòlars, mentre que el bitcoin ha pujat un 10% i s'ha instal·lat en la cota dels 76.000 dòlars, nous màxims històrics.