La Borsa espanyola ha tancat aquest dimecres gairebé plana, amb una mínima pujada del 0,01%, i es manté per sota dels 11.600 punts, en una sessió marcada per l'escalada del conflicte entre Rússia i Ucraïna i amb els inversors pendents dels resultats de Nvidia. El principal índex de la Borsa nacional, l'IBEX 35, ha guanyat 1,1 punts, aquest 0,01%, fins a tancar en 11.589,5 punts. Des de començament d'any, avança el 14,7%.
La Borsa espanyola ha cotitzat amb guanys fins a l'obertura de Wall Street, quan s'ha canviat al costat de les pèrdues, en sintonia amb el comportament de la resta de les places del Vell Continent. Finalment, l'espanyola s'ha desmarcat del escamot europeu i ha tancat plana. París ha perdut el 0,43%; Frankfurt i Milà, el 0,29% i Londres, el 0,17%. L'índex Euro Stoxx 50, on cotitzen les empreses amb més capitalització, ha descendit el 0,45%.
Durant la sessió borsària, els inversors han mantingut l'expectació davant de la publicació dels resultats de Nvidia del tercer trimestre, que es coneixeran rere el tancament de Wall Street, i han conegut que la inflació del Regne Unit va despuntar fins al 2,3% a l'octubre. El color vermell s'ha apoderat, una jornada més, en pràcticament de la totalitat dels parquets europeus per l'increment de les tensions entre Rússia i Ucraïna. Avui s'ha conegut que Ucraïna ha utilitzat per primera vegada els míssils de llarg abast Storm Shadow, subministrats pel Regne Unit.
Ucraïna + Trump
Aquesta escalada en les tensions geopolítiques es produeix en un context en què els mercats es mantenen en espera que el president nord-americà, Donald Trump, "prengui possessió del seu càrrec i defineixi la seva política comercial", "que podria ser particularment dura" amb la Xina, segons els analistes de Renta4. Les principals places asiàtiques han tancat amb tendència dispar, després que el Banc Popular de la Xina (BPoC, per les seves sigles en anglès) mantingués sense canvis els seus tipus d'interès a un i cinc anys. La borsa de Xangai va despuntar el 0,66%; Seül, el 0,42% i Hong Kong, el 0,21%. Es va desmarcar Tòquio, que va cedir el 0,16%.
Wall Street obria amb pèrdues per als seus tres principals índexs i, al tancament dels mercats europeus, mantenia aquests retrocessos amb l'índex tecnològic Nasdaq com el més castigat, en perdre el 0,85%. En el pla microeconòmic, "els resultats de Nvidia posaran la guinda a una temporada de resultats positiva", segons Banca March.
De volta a l'IBEX 35, Solaria ha estat el valor més castigat (-4,1 %) i ha encadenat tres jornades consecutives liderant els descensos. Per darrere s'han situat BBVA (-1,05%) i Fluidra (-1%). En el costat positiu, Immobiliària Colonial i Merlin Properties han estat les més alcistes, en pujar un 2,55% i un 2,29% respectivament. Les socimi (societat cotitzada d'inversió immobiliària) repeteixen guanys davant de la possibilitat que no es reformi finalment el seu règim fiscal.
Altres actius
Fora de la renda variable, al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol a deu anys suma 1,8 punts bàsics i se situa en el 2,82%. Al mercat de les matèries primeres, l'or, un dels principals actius refugi en moments d'incertesa, pujava el 0,66%, fins als 2.649 dòlars per unça. El petroli Brent, de referència a Europa, cedia un lleuger 0,04% i es cotitzava a 73,3 dòlars el barril.
Dins del mercat cripto, el bitcoin pujava l'1,59% al tancament de la borsa, fins als 93.772 dòlars, encara que havia marcat un nou màxim històric durant la sessió, en superar els 94.900 dòlars.