L'Ibex 35 s'ha disparat aquesta setmana un 3,29%, fins a tancar aquest divendres en els 11.540,20 punts, una xifra que el selectiu de les borses i mercats espanyols no registrava des de juliol de 2015.

En aquesta jornada de rècord per al selectiu, gairebé la totalitat de valors han tancat en positiu, liderats per Colonial (+3,22%), Banc Sabadell (+2,60%), Solaria (+2,48%), Merlin (+2,45%), Acerinox (+2,43%) i Grifols (+2,20%).

Del costat contrari, només cinc valors han caigut durant la sessió d'aquest divendres: Bankinter (-0,90%), Redeia (-0,75%), Logista (-0,21%), Rovi (-0,14%) i Enagás (-0,09%).

Només aquest divendres, l'índex s'ha impulsat un 1,23%, mentre els inversors digerien la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de baixar els tipus d'interès en 25 punts bàsics i estrènyer el 'passadís' entre la facilitat de dipòsit i la resta de tipus.

A més de la decisió del BCE, aquesta setmana els inversors van conèixer que la inflació dels Estats Units es va situar en el 2,5% interanual el mes d'agost, la qual cosa implica una desacceleració de quatre dècimes respecte a la dada prèvia i la seva menor xifra des de febrer de 2021. Això podria donar pistes sobre què decidirà la Reserva Federal dels Estats Units la propera setmana.

Dins de l'agenda macroeconòmica, aquest divendres s'ha conegut que la producció industrial de l'eurozona al juliol va caure un 2,2% en taxa interanual i un 0,3 en comparació amb el mes previ.

Al terreny empresarial espanyol, CaixaBank ha executat el 26,69% de la seva recompra d'accions en les set setmanes des que iniciés el passat 31 de juliol aquest programa, l'import total del qual ascendeix 500 milions d'euros, segons ha informat aquest divendres l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

També al terreny financer, ha destacat que el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha tornat a insistir aquest divendres en què "la principal preocupació", des del principi, en el que l'OPA hostil llançada per BBVA sobre Sabadell és "en termes de competència".

D'altra banda, Juan Carlos García Cañizares ha presentat la seva dimissió com a membre del consell d'administració de Colonial, amb efectes des de dimecres passat 11 de setembre.

Respecte a la resta dels principals índexs borsaris europeus, l'acompliment durant la sessió ha estat més tímid que a Espanya. El FTSE 100 britànic ha avançat un 0,39%; el CAC 40 francès, un 0,41%; el DAX alemany, un 0,98%; i el FTSE MIB italià, un 0,34%.

El barril de Brent cotitzava en 72,52 dòlars, un 0,79% més, mentre que el West Texas Intermediate assolia els 69,51 dòlars, un 0,81% més.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys queia aquest divendres fins al 2,939%, des del 2,961% de dijous. D'aquesta forma, la prima de risc davant el deute alemany s'ha reduït en dos punts, fins als 79,1 punts bàsics.

Al mercat de divises, l'euro s'impulsava un 0,06% davant el dòlar en finalitzar la sessió borsària europea, assolint un preu d'1,1081 dòlars per cada unitat de la divisa comunitària.

La propera setmana es coneixerà l'índex ZEW de confiança empresarial alemanya, la inflació del Regne Unit i la zona euro i es coneixeran les decisions de política monetària de la Reserva Federal dels Estats Units, el Banc d'Anglaterra, el Banc de Noruega i el Banc del Japó.