El principal indicador de la Borsa espanyola, l'IBEX 35, ha baixat aquest divendres un 0,54% en una sessió marcada per la reunió del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), celebrada la vigília, i per la fallada informàtica que ha afectat empreses de tot el món. El selectiu, que s'ha deixat un 1,45% en el conjunt de la setmana, ha perdut el nivell dels 11.100. Des de començament d'any, encara avança un 9,75%.

A Europa, les borses també han tancat en vermell. El DAX 40 ha perdut un 1% i acaba la setmana per sota dels 18.200 punts, Por la seva part, la Borsa de Milà ha cedit un 0,91% afectada per la massiva apagada informàtica. Així com la Borsa de París, que ha perdut un 0,69% i la de Londres, que fins i tot ha estat paralitzada unes hores per l'esmentada apagada, ha retrocedit un 0,6%.

Els inversors europeus, a més, digerien aquest divendres la decisió del BCE de mantenir els tipus d'interès en el 4,25% i, sobretot, les paraules de la seva presidenta, Christine Lagarde, qui va deixar oberta la porta una rebaixa al setembre. Els analistes coincideixen que la política monetària del BCE dependrà de les dades que es vagin coneixent sobre la marxa de la inflació i l'economia.

Per la seva part, les accions de Crowdstrike, que cotitza en el Nasdaq de Wall Street, han obert aquest divendres amb una caiguda d'un 15%, fins a situar-se en els 290,1 dòlars, com a conseqüència de la fallada informàtica que ha afectat a tothom en provocar la caiguda de Microsoft, en tant que a Espanya s'ha traduït en incidències per als aeroports i altres empreses del sector energètic, bancari i mitjans de comunicació.

De tornada a l'IBEX, les caigudes més grans han correspost a Acciona (-3,19%), Fluidra (-2,6%) i IAG (-2,23%). Només sis valors han acabat la jornada en positiu, encapçalaments per Bankinter (1,25%), que encara arrossega la ressaca dels resultats presentats aquest dijous; Caixabank (0,41%) i Unicaja (0,37%).

En altres mercats, l'or (un dels actius refugi) que havia assolit aquesta setmana nous màxims, es deprecia avui un 1,8% i s'acosta als 2.403 dòlars per unça. Mentre que el Brent, el petroli de referència a Europa, s'abarateix un 1% i se situa entorn de 84,2 dòlars per barril.

Al mercat de deute, les rendibilitats pugen a Europa. El rendiment del bo espanyol a deu anys, el de referència, despunta fins al 3,241%. Y al mercat de divises, l'euro retrocedeix davant el dòlar dels EUA i es canvia a 1,0885 unitats. D'altra banda, el bitcoin, la criptodivisa més feta servir al món, en puja més del 2 % i s'apropa als 65.300 dòlars.