L'IBEX 35 ha tancat finalment la sessió d'aquest dijous amb una pujada del 0,19%, fins a arribar als 11.611,7 punts, en una jornada marcada de nou per la guerra a Ucraïna i per la votació al Congrés de la reforma fiscal que afecta, fonamentalment, a l'impost a les multinacionals i al tribut a la banca, ja que l'impost a les energètiques ha quedat posposat, encara que subjecte a un compromís sobre la seva aplicació.
El selectiu de les borses i mercats estatals ha cotitzat en negatiu durant gran part del matí, fins al punt d'apropar-se als 11.500 punts. Tanmateix, en el tram final de la negociació ha despuntat fins a tancar en verd.
En un pla més ampli, l'atenció dels inversors segueix posada en els riscos geopolítics, després de la decisió d'Ucraïna de llançar els primers míssils de llarg abast d'origen nord-americà contra Rússia i amb l'advertència, en paral·lel, de Rússia als Estats Units i als seus aliats que aquesta situació podria portar a un conflicte directe. Arran d'això, el govern de Kíev ha denunciat aquest matí que Rússia ha llançat el primer míssil balístic intercontinental contra el seu territori.
En el marc macroeconòmic espanyol, la llei de l'impost a les multinacionals que imposa la Unió Europea, en el qual s'ha afegit part del paquet fiscal que el govern de Pedro Sánchez havia anunciat, ha arribat aquest dijous a les seves últimes votacions al Congrés, sent finalment aprovat amb el suport de PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, Podemos, BNG i Coalició Canària.
D'altra banda, el Tresor Públic ha col·locat aquest dijous 4.081,3 milions d'euros en una subhasta de deute a mitjà i llarg termini, que inclou bons verds, i ho ha fet retallant la rendibilitat oferta als inversors per aquesta referència de finançament ecològic, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya.
Respecte al panorama empresarial, Iberdrola i Repsol han acudit aquest dijous al Jutjat del Mercantil número 2 de Santander en la demanda presentada per l'elèctrica contra la petroliera per "competència deslleial" i "publicitat enganyosa", en el primer judici entre empreses per greenwashing a Espanya.
En aquest context, Acerinox ha estat la principal empresa alcista (+2,61%) al culminar la compra d'Haynes, seguida d'IAG (+1,58%), Puig Brands (+1,48%), Bankinter (+1,21%), Mapfre (+1,17%) i Sacyr (+1,06%).
En el costat contrari s'han situat Colonial (-1,96%), Solaria (-1,88%), Merlin (-1,65%), Cellnex (-1,62%), Telefónica (-1,41%), Endesa (-1,39%) i Redeia (-0,71%).
En la resta de mercats europeus també s'ha tancat en positiu. Londres ha pujat un 0,79%; París, un 0,21%; Frankfurt, un 0,74%; i Milà, un 0,20%.
Al tancament del mercat europeu, el barril de petroli de tipus Brent pujava un 1,24%, fins als 73,71 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) se situava en 69,67 dòlars, un 1,35% més.
Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys s'ha situat en el 3,042%, des del 3,062% registrat al tancament de dimecres. D'aquesta forma, la prima de risc davant el deute alemany ha avançat fins als 72,5 punts bàsics.
L'euro es depreciava un 0,71% davant el dòlar en el tancament del mercat borsari europeu, fins a creuar-se en 1,0469 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.