L'Ibex 35 s'ha elevat aquest dimarts un 0,73% i ha deixat enrere el 'dilluns negre' de la passada setmana en recuperar el nivell previ dels 10.700 enters -en concret, ha tancat en els 10.723,8 punts- en una jornada més animada quant a referències macroeconòmics i en la que, malgrat que el selectiu ha tancat majoritàriament amb alces, ha destacat Grifols en restar més d'un 5%.

La seva caiguda del 5,39% s'ha precipitat després que un bufet d'advocats de Los Angeles hagi iniciat una demanda col·lectiva ('class action') contra la companyia d'hemoderivats i hagi animat els inversors amb pèrdues a posar-se en contacte amb el despatx.

A Grifols li han seguit ArcelorMittal (-1,71%), Indra (-0,96%) i Repsol (-0,08%). En el costat de les pujades, s'han prodigat les de Puig (+2,23%), Acciona Energía (+1,89%), Acciona (+1,72%), Endesa (+1,7%), Redeia (+1,52%) i Ferrovial (+1,51%).

Les principals Borses europees també han conclòs la negociació amb signe positiu: Milà ha sumat un 0,24%; Londres un 0,3%; Pariu un 0,35% i Frankfurt un 0,48%.

La principal referència que s'ha conegut avui a Europa és la confiança dels inversors alemanys, que s'ha deteriorat l'agost per segona vegada consecutiva, segons l'indicador del Centre d'Investigacions Econòmiques Europees de Leibniz (ZEW, per les seves sigles en alemany); en concret, s'ha situat en els 19,2 punts des dels 41,8 del mes anterior, la seva caiguda més forta des de juliol de 2022.

A més, les perspectives per a l'eurozona ha registrat en agost el seu major caiguda des d'abril de 2020 en passar dels 43,7 punts de juliol a 17,9 enters, segons el mateix índex ZEW.

A Espanya, s'ha conegut que l'IPC va baixar un 0,5% al juliol en relació amb el mes anterior i va retallar sis dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,8%, a causa de la baixada dels preus de l'electricitat i dels aliments, segons les dades definitives publicades per l'INE, que confirma així els avançats a finals del mes passat.

Del seu costat, el Tresor Públic ha col·locat 2.193,7 milions d'euros en la nova subhasta de lletres a tres i nou mesos, dins del rang mitjà previst, i ho ha fet retallant la rendibilitat oferta en ambdues referències a mínims de fa més d'un any, segons les dades del Banc d'Espanya.

En altres geografies, l'índex Nikkei 225 ha tancat la jornada amb un avenç del 3,45% que permetia al selectiu de la Borsa de Tòquio acomiadar la jornada en els 36.232,51 punts, el seu nivell més alt des del passat 1 d'agost, superant al seu torn per primera vegada el nivell previ a la caiguda del 'dilluns negre' del passat 5 d'agost.

A la tarda i a l'altre costat de l'oceà Atlàntic, s'ha publicat als Estats Units que els preus de producció industrial van registrar el mes de juliol passat una pujada anual del 2,2%, desaccelerant-se així respecte de l'alça del 2,7% observada el mes anterior, segons ha informat aquest dimarts el Departament de Treball.

Els inversors posen ja la vista a la publicació per demà als Estats Units de la inflació corresponent al mes de juliol, la taxa interanual del qual es va moderar al 3% al juny.

D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en 80,9 dòlars a l'hora de tancament a Europa, un 1,68% menys, mentre que la Texas baixava un 1,7%, fins als 78,68 dòlars, en un context marcat per la retallada al creixement de la demanda mundial de cru per a 2024 que va anunciar ahir l'OPEP.

Al mercat de les divises, la cotització de l'euro s'enfortia un 0,25% davant el dòlar, fins a situar-se en 1,096 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute, l'interès exigit al bo a 10 anys ha tancat en el 3,025% després de restar cinc punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 84,5 punts.