L'Ibex 35 ha avançat en la setmana un 0,73%, de tal manera que manté la cota dels 11.400 punts, malgrat haver registrat aquest divendres una caiguda del 0,34%, després de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i la presentació de resultats d'Inditex.
En la sessió d'avui, les pujades més fortes han tornat a ser, com ahir, principalemente les dels bancs, liderant Sabadell (+1,24%) seguit per Bankinter (+1,20%), Aena (+1,15%), BBVA (+0,98%) i CaixaBank (+0,96%). Pel costat contrari, les caigudes més pronunciades han estat les de Cellnex (-2,47%), Meliá (-2,38%), Colonial (-2,26%), Solaria (-1,95%) i Merlin (-1,62%).
En la resta d'Europa, les principals places borsàries també han tancat amb caigudes: Frankfurt ha perdut un 0,51%; Milà, un 0,50%; i París i Londres, un 0,48%.
L'analista de XTB, Manuel Pinto, destaca a Europa Press que el selectiu madrileny ha registrat en aquesta setmana "històrica" un comportament "superior" al de la resta dels seus homòlegs europeus. La principal referència ha estat la primera retallada de tipus aplicada pel BCE des de 2019, situant-los en el 4,25%. La incertesa ara estarà en saber què passarà en les següents reunions del supervisor de juliol i setembre.
Tanmateix, Pinto explica que el diferent comportament de l'Ibex 35 -que ha tancat aquest divendres en els 11.404,9- s'ha basat en Inditex. "El gegant tèxtil, que en aquests moments té una ponderació superior al 15% de tot el selectiu, ha presentat amb èxit els seus resultats trimestrals", explica l'analista.
També van registrar pujades les 'utilities' de l'Ibex 35, que van aprofitar la sessió d'ahir per generar "importants plusvàlues" davant de les decisions de política monetària, i en les empreses lligades al turisme que han tret avantatge de les caigudes del preu del petroli després de les decisions de la OPEP.
En el costat oposat hi ha Repsol, que cau precisament per les baixades en el preu del barril, i les entitats bancàries, que es van veure impactades per les caigudes en el pes mexicà, principalment BBVA. Tot i així, atès l'escenari actual, Pinto creu que podrien continuar oferint "importants revaloritzacions" a mitjà termini.
En la sessió d'avui destaca la publicació de l'informe d'ocupació no agrícola als EUA, que mostra una creació de 272.000 nous llocs de treball durant el mes de maig passat, superior als 165.000 creats a l'abril, si bé la taxa d'atur va pujar una dècima fins al 4%.
"Entre totes les mètriques publicades, creiem que el nombre més gran de llocs de treball creats és el més important. Aquests resultats haurien de generar una preocupació més considerable en les futures decisions de la Reserva Federal (Fed), a causa que la pressió salarial i la inflació podrien continuar en el futur, augmentant les probabilitats de veure tipus alts durant un període més important de temps," assenyala Pinto.
El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, cedia un 0,14% a la mateixa hora, fins als 79,76 dòlars, en tant que el de Texas se situava en 75,61 dòlars, un 0,07% més.
Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es devaluava un 0,74%, fins als 1,0808 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys se situava en el 3,344% després de sumar gairebé set punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 73 punts.