Plou sobre mullat al selectiu IBEX-35, que aquesta arrencada de la primera setmana d'agost s'està deixant un 2,7%, la caiguda més gran des del 15 de març de l'any passat, quan les turbulències bancàries, amb la fallida o els dubtes de diverses grans entitats financeres internacionals, van provocar una caiguda del 4,37%. Però l'agost està sent difícil de digerir per als inversors espanyols. Les males dades de l'atur als Estats Units han generat preocupació a tots els mercats internacionals. L'IBEX 35 es va deixar la setmana pesada un 4,4%, una de les pitjors conegudes.
L'últim dia de juliol iniciava un ral·li en picat. En la jornada de dimecres de la setmana passada el selectiu es va deixar un 1,23%, dijous l'1,9%, i divendres l'1,67%. Dels cinc dies de l'última setmana, només va pujar dimarts, un 0,7%. Com a resultat, s'ha deixat aquest 4,4%. Però aquest dilluns, les borses asiàtiques, amb l'índex Nikkei japonès, no ha suportat la pressió i es desplomava un més d'un 12,4%, és la segona jornada més dramàtica de la seva històrica.
El pànic s'ha traslladat als mercats europeus en espera que es despertin als Estats Units per conèixer com pren Wall Street les males perspectives que s'atribueixen a una economia que podria accelerar la baixada de tipus per estimular l'activitat seguint l'empremta del BCE. De moment, els futurs vaticinen per a aquest dilluns caigudes del 4% als mercats nord-americans.
Des del 15 de març
La jornada d'aquest dilluns suposa, com queda dit, la pitjor per a l'IBEX des del 15 de març de 2023, encara que no s'allunya gaire del 30 d'abril de 2024, quan l'anunci d'OPA hostil del BBVA sobre el Sabadell, va restar un 2,22% al selectiu. Però llavors, els inversors van posar el punt de mira en els valors relacionats amb el món financer, diferent d'aquesta ocasió que és una jornada de pànic de manual. En aquests moments, els 35 valors estan en vermell, sense respectar sectors, ni valors procíclics o contra cíclics. Cauen, les constructores —Acciona, més d'un 4%-, els bancs -Sabadell, 3,6%—, les energètiques —Enagás, 3,5%—, serveis —Fluida, 3,8%—, transport —IAG, 3,6%—, farmacèutiques —Grifols, 4,1%. Cap no se salva. Un pànic que arriba a tots els hemisferis. De moment, l'índex licita per mantenir el suport en els 10.400, una vegada perduts els 10.800. Istanbul ha obert aquest dilluns amb un descens del 7% i les Borses europees estan totes en roig.
Agost de sobresalts
És coneguda la mala fama que té l'agost als mercats borsaris. La falta d'inversors, una majoria de vacances, fa que les fluctuacions siguin molt brusques, amb grans baixades i pujades, per la falta de diners al mercat, i també de grans inversors que puguin respondre contrarestant les caigudes, buscant oportunitats d'inversió en valors amb sòlids estructurals amb bones rebaixes.
El Japó demana calma
El govern nipó va enviar aquest dilluns un missatge de calma després de la caiguda borsària d'aquest dilluns al mercat nipó, assegurant que l'economia nacional mostra signes positius, informa Efe. L'executiu està "vigilant amb atenció i molt interès la caiguda de la Borsa", ha comentat el ministre de Finances japonès, Shunichi Suzuki, hores després de la patacada, que segons els analistes va estar motivada per l'agut enfortiment del ien, que es movia avui entre 141,68 i 146,63 unitats per dòlar.
Aquesta apreciació es produeix després de la decisió la setmana passada del Banc del Japó (BoJ) d'emprendre la seva segona pujada de tipus d'interès de referència des de començament d'any, fins a situar-la en el 0,25%, i els temors d'una recessió als Estats Units, després de les seves dades més recents d'ocupació, molt pitjors de l'esperat. Això ha desencadenat expectatives que la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) acceleri el ritme de les retallades de taxes previstes, la qual cosa escurçaria la distància de les polítiques monetàries d'ambdues potències, una bretxa que ha estat, de fet, el principal factor de l'apreciació del ien davant el dòlar en anys recents.
"És desitjable que el ien es mogui de forma estable segons els fonaments i vigilarem de prop el mercat de divises", prenent les decisions oportunes "amb calma", va assegurar el responsable financer nipó referent a això.
Què pot passar?
"Creiem que és una correcció saludable, que ens permetrà entrar al mercat a preus significativament inferiors dels que estàvem acostumats fa tot just uns dies", assenyala Manuel Pinto, analista de mercats, i no es fes cap referència a XTB. L'expert en inversions considera que els resultats corporatius continuen mostrant creixement, i si bé l'expectativa de la intel·ligència artificial s'ha reduït, confia que la resta dels sectors de l'economia aconsegueixin equilibrar aquests dubtes. Les altes valoracions actuals, fins i tot sent altes, no ens sembla un problema tan gran.
Pinto confia en la FED i la resta dels bancs centrals. "Tot i que encara hi ha espai per a la reunió de setembre, esperem que, en els diferents discursos dels membres de l'organisme presidit per Jerome Powell, deixin la porta oberta a noves mesures d'estímul en l'economia, la qual cosa hauria de ser positiva per als mercats." I el seu missatge és clar: "En l'àmbit estratègic no deixar-se portar per les fluctuacions a curt termini. Continuem confiant en el S&P 500 com a l'índex de referència clau i en l'àmbit tàctic pensem que les utilities i les immobiliàries, que paguen dividends alts, són un tipus d'inversió molt popular entre els inversors que busquen ingressos quan els rendiments dels bons cauen, per la qual cosa són dos dels sectors a tenir en compte durant les setmanes vinents."