La intervenció del banc californià Silicon Valley Bank (SVB) per les autoritats nord-americanes després de la seva desfeta a la Borsa de Nova York ha provocat una pujada del 27 % de l'índex de volatilitat VIX, també conegut com el mesurador de la por en Wall Street.
La desfeta de SVB, que malgrat ser un banc amb oficines en només dos estats (Califòrnia i Massachusetts), ha despertat el temor d'alguns inversors que constitueixi el pròleg d'una nova crisi, ja que està considerada la fallida bancària més gran des de la crisi de 2008 i una de les més importants en la història dels Estats Units.
Tanmateix, altres veuen la seva caiguda com a una cosa que respon a la idiosincràsia d'aquesta companyia, que va apostar durant la pandèmia per invertir en Bons del Tresor a llarg termini i per empreses de capital de risc.
El cert és que n'ha arrossegat d'altres banc com Signature Bank, First Republic Bank, Western Alliance o PacWest i ha afectat les grans corporacions financeres tant dins del país com fora.
El VIX, que no assolia cotes tan elevades des de l'octubre passat, és també conegut com l'índex de la por perquè mesura les expectatives de volatilitat i incertesa dels inversors i serveix com a eina per conèixer el sentiment del mercat.
Quan el VIX és baix, suggereix que els inversors són relativament optimistes i tenen més confiança en les condicions futures del mercat.