Malgrat que l'IBEX 35 s'ha instal·lat entre els índexs borsaris més alcistes del mercat des de començament d'any, el selectiu del mercat de valors espanyol continua sense donar entrada a noves empreses. El primer trimestre del curs, malgrat ser positiu en el que a creixement es refereix, no ha vist cap directiu de cap empresa tocar la campana, sent aquesta una tendència comuna des de principis de 2022. Encara que el principal índex borsari espanyol ha començat l'exercici donant la nota positiva, les empreses encara mantenen la cautela, preferint no saltar al mercat de valors espanyol, el qual amb prou feines ha vist nous debuts en els últims tres anys.

I és que, malgrat que la inestabilitat i la incertesa semblava estar mitigant-se després d'un 2022 complex, la fallida de Silicon Valley Bank i de Signature Bank als Estats Units, com la caiguda i l'absorció de Credit Suisse, han elevat la susceptibilitat inversora, però també la por de figurar al principal índex borsari espanyol. Tot això conjugat amb la pressió inflacionària, la qual continua sent elevada tant al Vell Continent com en Espanya, i les progressives pujades de tipus d'interès que han estret els marges de gairebé totes les companyies del parquet espanyol.

L'IBEX 35 despunta més d'un 10% des de començament d'any

Encara que l'IBEX 35 ha crescut més d'un 10% en els tres primers mesos de 2023, les companyies encara veuen riscos a l'hora de llançar una OPV. El mercat continua copat de dubtes i inestabilitat, una mica visible en la cotització de la majoria de les firmes, que, malgrat que moltes d'elles mantenen el ritme alcista, no mostren una regularitat en la seva cotització. Els vaivens financers i les variacions macroeconòmiques tenen més efecte que mai sobre els valors borsaris. Per això les pujades de tipus d'interès dels principals organismes bancaris centrals, com la revelació de la nova dada de l'IPC, tenen una influència superior a la que tenien abans sobre les empreses cotitzades.

Tot això ha fet que l'interès per saltar a Borsa decreixi i els directius prioritzin la cautela i la paciència abans que els potencials beneficis que pot donar la cotització borsària. Figurar al mercat de valors obre una finestra de finançament a les companyies que poden ser vitals per a aquestes a l'hora de prendre decisions, contemplar nous projectes... malgrat això, veient que el panorama financer continua sent volàtil i carregat de dubtes, les empreses bé hi han va decidir posposar els seus debuts, o esperar a un altre moment més favorable.

El BME Growth, el mercat per a companyies de petita capitalització, sí que ha aconseguit incorporar noves empreses. Aquest índex compta 15 companyies més que a començaments d'any. Malgrat això, el nerviosisme, els dubtes, la inestabilitat dels mercats i el caos geopolític ha portat a d'altres tantes empreses a posposar els seus plans borsaris.

2020-2023: Diferents problemes, mateixa tendència

Malgrat les notables diferències entre el present curs i 2020, l'actual s'està assemblant a l'any de pandèmia en la qual cosa sortida a Borsa es refereix. Encara que és evident que les circumstàncies econòmiques i els problemes del mercat de valors són diferents, el sentiment entre les empreses és similar. I és que, totes elles prioritzen la cautela en un moment en què entenen que hi pot haver desajustos, la qual cosa reduiria les possibilitats d'èxit d'una OPV. El 2020 hi va haver una sequera en el que a debuts borsaris es refereix, una cosa que es va replicar el 2022, encara que amb una mica més de moviment, i s'ha tornat a veure en els primers compassos de 2023.

Malgrat que l'IBEX 35 continua creixent des de començament d'any, la conjuntura econòmica no és pròspera, i les circumstàncies financeres no conviden a pensar que sigui l'entorn encertat com per debutar en Borsa. Fins i tot fa alguna cosa més de tres setmanes, la fallida de SVB sacsejava els principals mercats europeus davant de la por d'un efecte contagi que va anar a més amb la caiguda de Credit Suisse.

Encara que la por s'ha anat dissipant, els problemes d'alguns valors bancaris han evidenciat a la susceptibilitat inversora que existeix i l'excés de volatilitat que, en cap cas, no agrada als directius que planegen un debut borsari. L'IBEX 35 haurà de continuar esperant a una estabilització dels mercats per tornar a veure noves incorporacions, de la mateixa manera que haurà d'esperar el Mercat Continu que, des de començament d'any, només ha comptabilitzat un nou debut.