La inversió alternativa es fa cada vegada més popular entre els inversors detallistes. Es tracta de col·locar els diners en empreses i bons no cotitzats, immobiliari o en el desenvolupament d'infraestructures. Són els anomenats mercats privats enfront dels tradicionals mercats públics com les borses o els de renda fixa (corporativa i deute) que diàriament publiquen els seus preus de compravenda. En aquest cas, es tracta de participar en operacions empresarials fora de la inversió més tradicional, normalment de la mà d'experts i generalment a través de fons d'inversió.

La inversió en actius privats estava vedada als detallistes fins a 2021, any en què el Ministeri d'Economia va reduir la inversió mínima per entrar en actius de capital risc, baixant el mínim d'inversió des dels 100.000 fins als 10.000 euros. Aquesta mesura responia a les peticions del sector del capital risc i també a la recerca de rendibilitat fora dels mercats tradicionals amb els tipus zero o negatius que llavors oferia l'economia europea. Fins aleshores, l'accés a la inversió alternativa estava sol a l'abast d'inversions institucionals com a fons de pensions, fons sobirans, asseguradores i grans fortunes.

Bestinver

Encara que la manera de materialitzar aquestes inversions en actius privats és, habitualment, a través de fons de capital risc o de fons de fons que repliquen a aquests, alguns fons tradicionals -tant d'inversió com de pensions- estan incloent aquestes inversions en la seva estratègia. La setmana passada, del pla de pensions Bestinver Plan Mixto, integrat en el fons de pensions Bestinver Plan Mixto, comunicava als seus partícips la decisió de modificar la Declaració dels Principis d'Inversió (DPI) de l'esmentat fons de pensions, únicament per tal d'incorporar la possibilitat que el mateix inverteixi en entitats de capital risc o entitats d'inversió col·lectiva de tipus tancat.

En l'actual panorama financer, invertir en actius privats s'ha consolidat com una estratègia fonamental per diversificar les carteres i maximitzar el rendiment. "Malgrat que els mercats públics solen ser l'opció preferida pels inversors detallistes, el creixement i els avantatges que ofereixen els actius privats els converteixen en una oportunitat única", explica Marta Díaz-Bajo, sòcia i directora d'estratègia d'atl Capital.

El mercat d'actius privats inclou una immensa majoria de les empreses en l'àmbit global. Segons Statista, hi ha 333 milions d'empreses a tot el món, de les quals només 58.000 cotitzen en borsa, el que significa que el 98% del mercat és privat. No invertir en actius privats implica perdre accés a una part significativa de les oportunitats d'inversió disponibles. Els mercats privats no només són més grans, sinó que estan en ple creixement, mentre que els mercats públics s'estan contraient, amb menys sortides a borsa any rere any.

Rendibilitat

Històricament, els actius privats han demostrat ser més rendibles que les inversions en els mercats públics. Durant les crisis financeres, els fons privats han mantingut les seves valoracions o fins i tot han registrat increments, a diferència dels mercats públics, que tendeixen a desplomar-se. En anys com 2008 i 2022, els fons de capital privat van mostrar una notable resistència, reduint les caigudes i oferint estabilitat als inversors, una característica clau per als qui busquen diversificar i protegir les seves carteres.

Un recent estudi compara la rendibilitat de l'índex Preqin PE Global BuyOut davant l'indicador mundial MSCI World Total Return. En els últims deu anys l'índex del capital risc ha pujat de forma anualitzada el 16,6%, davant una alça del 10,5% de l'indicador borsari. Si pren un període de 20 anys, el Preqin Global ha guanyat un 13,8% anualitzat, mentre que el MSCI World registra una alça del 7,9%.

La gran diferència de la inversió privada davant la dels mercats públics és la il·liquiditat que retarda tornar a convertir en diners la inversió realitzada. Tanmateix, Marta Díaz-Bajo considera que per als inversors que puguin permetre's un període sense vendre, "la falta de liquiditat protegeix els inversors de prendre decisions impulsives que podrien erosionar la seva capital. Mentre que els inversors en mercats líquids tendeixen a retirar els seus fons en moments de pànic, aquells compromesos amb productes privats no tenen la mateixa temptació, la qual cosa a llarg termini tendeix a generar una rendibilitat neta més gran," conclou.

Una de les preocupacions més comunes amb els actius privats és la fiabilitat de les seves valoracions. Tanmateix, a la Unió Europea, les gestores estan obligades a realitzar auditories externes o contractar entitats independents que validin les seves valoracions, la qual cosa assegura transparència i confiança. En molts casos, les grans gestores opten voluntàriament per aquestes auditories per oferir més seguretat als inversors .

Invertir en actius privats ofereix als inversors accés a un mercat més ampli, amb més possibilitats de rendibilitat i una menor exposició a les caigudes en èpoques de crisi. A més, la regulació favorable i la seguretat en les valoracions fan que aquesta opció sigui cada vegada més accessible per als inversors detallistes. "No aprofitar aquesta oportunitat significa deixar de banda una part crucial del mercat que pot brindar estabilitat i creixement a llarg termini", indica l'experta d'atl Capital.