Les borses d'Àsia es mantenen aquest dimarts en verd després de la sagnia que van patir en la vigília davant del temor dels efectes de la guerra comercial desencadenada pels Estats Units i després que el president del país, Donald Trump, prometés "acords justos" per als qui negociïn els aranzels. Els principals mercats asiàtics van obrir aquest dimarts amb guanys, encapçalaments per Tòquio, que sumava a l'obertura més de 5%, després registrar pèrdues històriques la vigília i que Wall Street comencés a moderar les seves caigudes. El principal índex de la Borsa de Hong Kong, l'Hang Seng, pujava al voltant d'un 1,58% a la mitja sessió d'aquest dimarts, després de tenir en la vigília la seva caiguda més gran des de 2008, un 13,2%.

A Tòquio, el Nikkei pujava un 6,08% en l'equador de la sessió de negociacions, després d'enfonsar-se prop d'un 8% dilluns, alhora que els referencials de les borses de Shanghai i de Shenzhen, que se'n van deixar el dia anterior un 7,34% i un 9,66% cada un, guanyaven un 0,91% i un 0,42%, respectivament.

Trump va amenaçar amb aranzels addicionals del 50% a la Xina si Pequín no retira els gravàmens imposats als productes nord-americans, a la qual cosa el Ministeri de Comerç del gegant asiàtic va respondre aquest dimarts en un comunicat que les contramesures que va anunciar divendres passat són "completament legítimes". Per la seva part, el fons estatal xinès Central Huijin Investment va assegurar aquest dimarts que té prou capacitat per garantir l'estabilitat dels mercats de capitals del país asiàtic i va reafirmar la seva decisió de tornar a incrementar aquesta jornada la seva participació en fons cotitzats després de fer-ho dilluns, quan les borses de Hong Kong i la Xina continental van patir fortes caigudes.

Rebot esperat

Un rebot que s'espera generalitzat. Els futurs de les principals borses europees avancen a aquesta hora una obertura positiva, amb un rebot de l'entorn del 2%, després de la desfeta registrada en les tres últimes sessions a conseqüència de la guerra aranzelària i por a l'impacte que pot tenir en l'economia global. A les 7.30 hores, els futurs de l'Euro Stoxx50, índex en el qual cotitzen les empreses europees de més capitalització, avança el 2,03%, mentre que els futurs de la Borsa de Frankfurt pugen el 2,02% i els de Londres l'1,8%.

A l'altre costat de l'Atlàntic, els futurs de Wall Street també apunten a una obertura en positiu, amb guanys que superen l'1,6% en el Dow Jones o del 0,83% en el tecnològic Nasdaq.

Taiwan en caiguda

No obstant això, el parquet de Taiwan va obrir en vermell, amb l'índex Taiex caient gairebé un 3% al cap de pocs minuts de l'obertura i després d'experimentar dilluns la caiguda diària més gran de la seva història en el marc de la guerra comercial, un 9,7%. A Indonèsia, el principal indicador del mercat borsari, que no operava des del 28 de març, es va desplomar més d'un 9% durant els primers minuts de la sessió, el que va propiciar una aturada de mitja hora conforme a una nova regulació implantada la vigília. La borsa indonèsia havia romàs tancada per festivitat local i no va operar durant la setmana passada i aquest dilluns, quan els parquets globals van registrar fortes pèrdues després de l'anunci de nous aranzels per part dels Estats Units.

En la resta dels mercats del Sud-est Asiàtic, els parquets van obrir amb majoria de pèrdues, encapçalades pel Vietnam (-5,04 %), Tailàndia (-4,08 %) -ambdues borses que van romandre tancat dilluns- i Singapur (-1,63%); mentre que van arrencar en guanys els mercats de les Filipines (+2,04 %) i Malàisia (+0,30 %).

Els principals indicadors de Wall Street van moderar la seva caiguda i van tancar en terreny mixt dilluns: el Dow Jones d'Industriales va perdre un 0,91% i el S&P 500 va baixar un 0,23%, mentre que el Nasdaq va avançar un tímid 0,1%, en una moderació de les vendes considerable respecte a l'obertura de la sessió.

Pujada del Brent

El barril del cru Brent rebota aquest dimarts un lleu 1,25%, després d'enfonsar-se més del 14% en les tres últimes sessions, fins a situar-se en el seu nivell més baix en els últims quatre anys, davant de l'impacte negatiu que poden tenir sobre l'economia els aranzels imposats pels EUA A les 7.30 hores, el Brent, el cru de referència a Europa, puja l'1,25%, fins als 65,01 dòlars.

Dijous passat, el cru es va desplomar un 6,42%; i divendres, el 6,50%, després que la Xina anunciés un aranzel recíproc del 34% als béns importats des dels EUA com a mesura de represàlia per les tarifes de Trump. En la jornada d'ahir, el Brent va caure el 2,09%.