L'Ibex-35 ha acabat la setmana amb una pujada del 0,7%, fins a situar-se en els 9.434,3 punts, i ha reprès així els ascensos després d'haver-se desplomat un 3,27% la passada setmana a conseqüència de la rebaixa de la qualificació creditícia dels Estats Units per part de l'agència Moody's, informa l'agència Europa Press.

D'aquesta manera, el principal índex del mercat espanyol ha sumat 65,9 punts, fins a situar-se en els esmentats 9.434,3 punts, a prop dels màxims de l'any que va assolir fa dues setmanes, al tall dels 9.700 punts. Des de començament d'any, l'indicador acumula una revalorització del 14,65%.

La setmana ha estat marcada per dos esdeveniments: l'anunci de l'impost als beneficis extraordinaris de la banca per part del govern italià i el repunt, menor de l'esperat pels analistes, de la inflació nord-americana al juliol. L'executiu italià va anunciar dimarts passat un impost del 40% sobre els beneficis extraordinaris dels bancs, la qual cosa va provocar que les places europees, llastades pels valors bancaris, caiguessin amb força, encara que l'endemà el govern va recular i va limitar el gravamen sobre els ingressos extraordinaris al 0,1% dels actius de cada banc, la qual cosa va generar un rebot important en l'àmplia majoria de la indústria, ha assenyalat l'analista de XTB, Manuel Pinto.

L'endemà, les borses es van veure impulsades a l'alça per la dada d'inflació dels Estats Units al juliol que, encara que va despuntar fins al 3,2%, la pujada va ser menor de l'esperada pel consens i va motivar els inversors a pensar que no hi haurà més pujades dels tipus d'interès, ha recordat Pinto, per la qual cosa l'Ibex va aconseguir tancar en la cota dels 9.500 punts.

Tanmateix, l'Ibex -així com els seus homòlegs europeus- ha registrat una correcció aquest divendres després de conèixer-se que l'índex de preus de consum (IPC) a Espanya va augmentar un 0,2% el juliol en relació amb el mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,3%, degut, principalment, a la pujada dels preus de carburants i també a l'encariment dels aliments, que van escalar cinc dècimes fins al 10,8%.

Amb tot, en la setmana ha estat visible el volum de negociació propi de períodes vacacionals, i és que tant dilluns com dimecres l'Ibex va registrar una negociació inferior als cent milions d'accions.

En aquest context, a l'hora d'analitzar l'acompliment setmanal, ha destacat Fluidra (+4,1%); BBVA (+3,7%); Rovi (+3,31%); Telefónica (+2,8%), que va assolir un acord comercial amb Starlink, propietat d'Elon Musk, i Repsol, que ha sumat un 2,47% gràcies a l'ascens del cru als mercats internacionals (el barril de Brent pujava més de l'1% i tancava la setmana entorn dels 87 dòlars, màxims des de novembre de 2022).

En l'extrem contrari, el valor més baixista a la setmana ha estat ArcelorMittal (-2,19%), per la desacceleració de l'economia asiàtica, ha apuntat Pinto; seguit d'Immobiliària Colonial (-2,11%) i Acciona i Merlín Properties (-1,89% cada una).

En el panorama europeu, només París, igual com Madrid, ha aconseguit pujar un 0,34% en la setmana, en tant que Londres s'ha deixat un 0,52%; Frankfurt un 0,75% i Milà un 1,09%.

Al mercat de matèries primeres, a més del cru Brent, el barril del petroli de Texas (WTI Intermediate) s'encaria l'1% i se situava en els 83,67 dòlars, en tant que gas natural TTF ha tancat amb una pujada del 20%, fins als 35,7 euros per megawatt (MWh), encara que ha arribat a situar-se en la setmana a prop dels 40 euros, per la probable vaga de treballadors en dos jaciments de gas a Austràlia.

Quant a les divises, l'euro s'apreciava el 0,13% en la setmana respecte al 'bitllet verd', a 1,0963 dòlars, mentre que l'interès del deute espanyol a llarg termini ha tancat en el 3,626% després de sumar quatre punts bàsics respecte al tancament de divendres passat i la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) quedava en els 100,6 punts.

Caiguda del 0,71% en l'última sessió

L'Ibex ha registrat aquest divendres una correcció del 0,71%, fins a situar-se en els 9.434,3 punts, després del fort rebot d'aquest dijous -va pujar un 1,58%- amb gairebé tots els seus components tancant en pèrdues.

La plaça espanyola ha navegat en les pèrdues durant tota la sessió, encara que més aviat eren lleugeres i permetien al selectiu romandre a prop dels 9.500 punts fins a l'obertura de Wall Street (els seus índexs cotitzaven amb signe dispar a l'hora de tancament aquest divendres), moment en què els descensos es van intensificar.

Precisament als Estats Units s'ha publicat aquest divendres que la producció industrial de juliol en taxa interanual va pujar més de l'esperat, fins al 0,8%, si bé la confiança del consumidor de Michigan a l'agost va empitjorar menys de l'esperat.

En aquesta conjuntura, els descensos més importants de l'Ibex en la sessió d'aquest divendres han estat per a Fluidra (-2,11%); Merlín Properties (-1,89%); Acciona (-1,71%); Solaria Energía (-1,7%); Colonial (-1,68%) i Inditex (-1,54%).

Per contra, només quatre valors han tancat aquesta jornada amb avenços: ACS (+0,09%); BBVA (+0,2%); CaixaBank (+0,34%) i Bankinter (+1,43%).

La resta d'índexs europeus també ha aconseguit descensos de diversa consideració aquest divendres (la qual cosa ha propiciat que la majoria retrocedeixi en el còmput setmanal): Frankfurt ha baixat l'1,03%; Milà l'1,05%; Londres l'1,24% i el París l'1,26%.