Escalfar-se s'ha tornat molt més car des de la crisi energètica provocada per la invasió de Rússia a Ucraïna a finals de febrer del passat anys. Sens dubte, el 2022 va suposar un dur xoc sobretot per al gas natural, encara que també va afectar el petroli, que va arribar a superar els 122 dòlars el barril. Però l'encariment brutal d'ambdós combustibles fòssils va tenir el seu contagi a altres de més alternatius com la llenya, que ha tornat a recuperar protagonisme al món rural i en les segones residències, amb un preu disparat.
Ara que acaba d'acabar la Cimera del Clima sense arxivar encara final als combustibles fòssils, aquests continuen en aquest 2023 per sobre dels nivells assolits el 2021, encarint la calefacció de les cases. En el cas del gas natural, l'índex TTF se situa en els 35,40 megawatts hora/gas, amb una pujada del 96% respecte als preus anteriors al conflicte a Ucraïna quan es movia entorn dels 18 euros MWh. Això sí nivells molt llunyans als tocats el 2022, ja que aquest índex es va elevar en els seus moments més tensos fins als 339 euros MWh. Sens dubte, l'escassa efectivitat al bloqueig del gas rus i l'exportació per part dels Estats Units, ha suavitzat els preus, tot i que encara estan lluny dels nivells previs a la crisi bèl·lica.
L'altre important combustible fòssil és el gasoil de calefacció. En aquest cas, amb preus d'Espanya, la mitja actual en aquest 2023 és d'1,30 euros per litre, encara que van arribar a conèixer-se pics d'1,68 euros el mes de juliol passat. Al llarg del conflictiu 2022, el preu mitjà d'aquest gasoil per escalfar l'habitatge es va situar en els 1,451 euros per litre. La pujada respecte a 2021 és molt notable (42%), ja que aquell any, les cases espanyoles van pagar de mitja el litre d'aquest combustible a 0,932 euros per litre. Es tracta de valors mitjans, ja que varia segons les províncies i els diferents distribuïdors.
Al llarg de l'any passat, la llenya, molt utilitzada en la calefacció del món rural i de les segones residències, va cobrar un especial protagonisme davant de l'encariment dràstic del gasoil de calefacció. La llenya es va convertir en un bé escàs amb una forta demanda, en substituir bona part de la crema del gasoil, mitjançant l'ús d'estufes. Aconseguir preus del més antic combustible utilitzat per la humanitat no és tasca senzilla. No existeixen preus de mercats i cal recórrer a l'oferta dels distribuïdors. A més, els preus oscil·len moltíssim, ja que depenen de si la llenya és més o menys seca, del volum que es demandi, del tipus de fusta i de la distància que disti entre la producció i el consumidor final, entre altres factors.
Així, les forquilles de preus són àmplies. El 2021, el quilogram de llenya de sobre –la més calorífica i abundant en Espanya- oscil·lava entre els 0,09 euros i els 0,18 euros. Actualment, els distribuïdors l'ofereixen entre els 0,25 i els 0,40 euros per quilo. Ha estat, doncs, el combustible que ha registrat l'ascens més important, doblant àmpliament un preu que no està fixat als mercats internacionals (com passa amb el gas o el gasoil), sinó a la demanda de proximitat que, a més, és molt inelàstica. Normalment, la llenya sol vendre's en metres cúbics: un metre cúbic equival a uns 500 quilograms, depenent de la humitat de la fusta.
Factors que afecten el preu
Des de la firma Llenyes Llegua apunten que la qualitat de la llenya d'alzina és un factor clau a l'hora de determinar el seu preu. Una fusta de més qualitat, ben assecada i sense fongs o plagues, tindrà un preu més alt que una llenya de menor qualitat o en mal estat. També influirà en el preu si la llenya té certificats d'extracció forestal sostenible, com és el PEFC, o de qualitat, com pot ser l'ISO 17225-5.
També pot variar segons la regió, a causa de l'oferta i la demanda local. En àrees on l'alzina és abundant i de fàcil accés, els preus poden ser més baixos. D'altra banda, en llocs on la llenya d'alzina és escassa o es requereix importar, els preus podrien ser més elevats. La demanda de llenya d'alzina sol ser estacional, amb un augment en la demanda durant els mesos freds. Com a resultat, els preus poden ser més alts a l'hivern que a l'estiu. Per estalviar diners, és recomanable comprar llenya durant la temporada baixa, quan els preus solen ser més baixos. Igual com passa amb molts productes, el preu de la llenya d'alzina pot disminuir quan es compra en grans quantitats. Si necessites una quantitat considerable de llenya, és possible que es pugui negociar un millor preu amb el teu proveïdor.
Els costos de transport i lliurament són decisius. Els proveïdors locals generalment ofereixen preus més baixos en comparació amb els quals estan ubicats a més distància, ja que els costos de transport són menors.