Resulta paradoxal que els valors dedicats a la producció d'energia renovable hagin tingut un mal comportament aquest any quan s'intensifiquen els plans per anar reduint el carboni de l'atmosfera. A la Borsa espanyola, amb l'excepció de la firma Audax –puja un 60%– la resta de companyies ofereixen pèrdues rellevants: Grenergy (-10,4%), Solaria (-22%), Ecoener (-4,6%), Soltec (-8,34%) i la gegant Acciona Energía es deixa el 26,63% del seu valor respecte al començament de l'exercici. Però aquest panorama ombrívol per a les renovables ha estat generalitzat a tots els països. Així, l'ETF més gran (fons cotitzat) del món, l'ICLN ha caigut prop d'un 20%, replicant la marxa de grans valors de renovables.
Ben Laidler, estrateg de mercats globals de la plataforma d'inversió eToro, explica aquest mal comportament en les pujades dels tipus d'interès, la pressió dels costos i les elevades expectatives que s'havia creat el mercat sobre aquests valors. Una mala evolució que, a més, no s'ha vist esmorteïda per la menor activitat renovable de les petrolieres al llarg de l'any. Tenen, doncs, menys competència.
"Els tipus d'interès més alts i les distorsions comercials han alentit l'adopció i disparat els costos dels valors solars nord-americans, des d'Enphase a SolarEdge. Per la seva part, els líders europeus de l'energia eòlica marina, des de Vestas a Siemens Energy, s'han vist afectats per l'augment dels costos dels materials i les turbines, així com per la pujada dels tipus de finançament i la competència de les grans petrolieres. Això ha provocat cancel·lacions de projectes i intents de renegociació de tarifes", explica. I afegeix: "Les empreses dedicades exclusivament a l'hidrogen, des de Plug Power fins a Bloom Energy, han lluitat per guanyar escala i rendibilitat. Per la seva part, les mineres de liti, des d'Albemarle a SQM, s'han vist afectades per la normalització dels preus i el creixent nacionalisme dels recursos", comenta l'expert d'eToro.
Però l'ajustament dels preus en aquestes companyies i també el menor interès de les petrolieres sobre el sector, obren un nou entorn favorable per a l'inversor. A més, unes expectatives de tipus més baixos al llarg de 2024 també seran un al·licient que alleujarà els seus costos financers i millorarà encara més les seves valoracions.
Seleccionar millor
Els analistes consultats també consideren que aquest 2023 està sent clau perquè els inversors es fixin més en les dades de les companyies que en les seves expectatives, com ha ocorregut altres anys. En el cas d'Audax, la seva forta pujada del 60% respon a haver abandonat les pèrdues de l'any 2021 (3,3 milions d'euros) i tancar el 2022 amb guanys de 7,8 milions d'euros i confirmar el resultat positiu en el present exercici.
Dues petites companyies renovables que cotitzen en el BME Growth, han tingut un mal comportament, encara que per raons molt diferents. Aquesta mateixa setmana es coneixia l'ERO (Expedient de Regulació d'Ocupació) per al 30% de la plantilla de SolarProfit (va baixar un 42% en Borsa) dins d'un pla de xoc per tornar a la rendibilitat després de registrar un Ebitda (benefici operatiu) negatiu de 10,7 milions que l'empresa atribueix a la debilitat de la demanda de projectes fotovoltaics a les llars.
Per la seva part, el cas de solar Eidf és molt més tèrbol, amb possible falsejament de dades per part de la companyia als seus inversors i auditors, segons apuntava la mateixa Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Després de ser suspesa de cotització en el BME Growth el mes d'abril passat, la seva tornada a la cotització a l'agost s'ha saldat amb una brutal caiguda del seu preu.
En el costat oposat, l'OPA llançada pel fons Antin a Opdenergy, mostra l'interès que manté aquest sector al mercat. El preu pagat de 5,85 euros per acció va suposar per a l'inversor una plusvàlua immediata del 46%.
Interès del gran inversor
Un altre element en favor de la inversió en renovables és l'interès que ha despertat entre els inversors institucionals (generalment, els més ben informats). En els últims tres anys, gestores, bancs i asseguradors han invertit entorn dels 250 milions d'euros en valors espanyols de renovables com Acciona Energía, Soltec, Solaria, Grenergy, Ecoener o Audax.
Així, les inversions s'han disparat un 71% en els últims tres anys sobre aquests títols amb noms tan significatius com BlackRock, Wells Fargo, Citigroup, Schroeders i Frankin Templeton, entre d'altres.
El temor dels accionistes fundadors a rebre una OPA per aquests grups els ha portat a prendre mesures de blindatge. Són els casos d'Audax o Grenergy amb la posada en marxa aquest mateix any de les anomenades accions de lleialtat que persegueixen evitar compres o ofertes no desitjades. Les accions de lleialtat consisteixen en l'atribució de certs avantatges o beneficis (generalment, un dividend millorat o un vot reforçat) als accionistes que mantinguin ininterrompudament en cartera les accions de la societat durant un determinat període de temps que es coneix com a període de lleialtat.