Els empresaris de Mercabarna es planten contra el Govern de Pedro Sánchez pel que consideren que és un greuge comparatiu amb els mercats veïns de la Unió Europea. Així doncs, Espanya aplica un IVA per a la carn i el peix frescos que pot arribar a doblar la taxa de països veïns com França, Alemanya o Itàlia.
Aquesta és l'alerta que dona l'Associació d'Empresaris Majoristes d'Aliments Frescos de Mercabarna, ASSOCOME. Amb aquest argument, ASSOCOME, se suma a les veus dels col·lectius que demanen una reducció de l'IVA per aquests aliments. I no es queden aquí. L’empresariat considera també oportú que la supressió temporal de l'IVA per a fruites i hortalisses, decretada des del passat 1 de gener, es perllongui, finalment, durant el segon semestre de l’any.
Un reclam que se suma a la llista que ASSOCOME presentava el mes de gener amb una proposició de llei al govern d’Espanya demanant les rebaixes de l’IVA, que va ser rebutjada. Per a ASSOCOME, aquesta mesura és, ara mateix, “la més eficaç” per reduir el preu final que paguen els consumidors per aquests aliments frescos.
IVA del 5,5% a França o el 4% a Itàlia
Si entrem en xifres, la comparativa és la següent: Espanya aplica per al peix i carn frescos un 10% d'IVA (tipus reduït), davant del 5,5% de França, el 7% d'Alemanya, o el 4% d'Itàlia.
També recorden els empresaris la mesura transitòria que des d'abril ha suprimit el 6% d'IVA que aplica Portugal en tots els aliments frescos, sense distinció. "La modificació d'aquest impost tindria un impacte efectiu a l'hora d'omplir el cistell de la compra i també es notaria de manera positiva a la restauració, ja que repercutiria de manera directa en el preu final del producte. És una mesura que suposa un benefici per al consumidor", asseguren en la mateixa línia que ja han manifestat diferents veus vinculades a la distribució i producció d’aquests aliments frescos.
I les conseqüències?
Segons dades recents del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, des de principis d'any s'ha reduït la compra de carn fresca en un 15% i la contracció arriba fins al 17,8% per al peix fresc. Des del sector carni de Mercabarna s'explica que les tendències en el consum de carn han canviat en els últims mesos. Des de fa mesos, el consumidor opta per comprar productes més econòmics i s'aprecia una reducció notable en el consum intern de carn fresca en les peces de més qualitat de la vedella, així com el xai i el cabrit. “Creiem que la rebaixa de l’IVA ajudaria a impulsar el consum. És una mesura que beneficia al consumidor”, asseguren des del sector.
Per la seva banda, el Gremi de Majoristes del Peix demana, una vegada més que, com en altres països, el peix es consideri un aliment de primera necessitat i que es gravi amb una taxa d’IVA reduïda. Aquest gremi, que agrupa les empreses majoristes que operen al Mercat Central del Peix de Mercabarna i que distribueix un 40% del peix fresc que es consumeix a Catalunya, recorda que “són centenars els estudis que evidencien les propietats saludables del consum de peix i la necessitat d’un consum regular en la dieta”.
El reclam no és d'ara, però s'accentua amb la inflació i el context de crisi. L'ASSOCOME, que agrupa prop de les 600 empreses que operen a Mercabarna i els Gremis Majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM) i del Peix i Marisc (GMP) reivindica des de fa més de quinze anys la necessitat d'aplicar l'IVA superreduït a tot el ventall dels aliments frescos com les fruites i hortalisses, peix i marisc, carn i aviram. Des de l'any 2017, ho fa conjuntament i amb el suport de la patronal Foment del Treball.