Wall Street, que dilluns va aconseguir frenar la sagnia i va aconseguir que el Nasdaq fins i tot tanqués en positiu (+0,19%) i que el Dow Jones (-0,91%) i el S&P 500 (-0,27%), registressin lleugeres caigudes, s'impulsava en l'obertura d'aquest dimarts animat pels possibles acords que els Estats Units puguin arribar a assolir amb els seus socis comercials sobre els aranzels.
A la Borsa de Nova York, el seu principal índex, el Dow Jones, pujava més del 3% en els primers compassos de la sessió. Així com el S&P 500, que avançava també més del 3%, mentre que l'índex tecnològic, el Nasdaq, vorejava el 4% de pujades. El color verd també s'imposa avui a Europa, on les borses de Madrid, París, Milà, Frankfurt i Londres, deixen enrere les fortes caigudes dels últims dies.
El mercat dona una treva aquest dimarts després d'un divendres i un dilluns negre, on les vendes es van imposar en ambdós costats de l'Atlàntic, però també a Àsia. Des d'Europa, per cert, s'ha demanat a la Xina que negociï amb els Estats Units per evitar que la guerra comercial s'agreugi. En concret, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha demanat al primer ministre xinès, Li Qiang, que busqui "negociacions" i que vetlli per l'"estabilitat".
Si bé, la Xina va amenaçar ahir d'augmentar un 50% els seus aranzels als Estats Units i Trump ha respost pujant encara més els seus, fins al 103% a les importacions xineses. A Europa s'ha optat per un to més suau, primer es va oferir una eliminació d'aranzels mútua als productes d'índole industrial, ara s'estudia imposar uns aranzels del 25% a més de 1.500 productes dels EUA.
No és una tàctica per negociar
Des de PIMCO adverteixen "als escèptics que pensen que els anuncis actuals són una tàctica negociadora de Trump i que l'alleujament arribarà aviat", la gestora afirma que "la Casa Blanca s'ha mantingut desafiadora que els aranzels estan aquí per quedar-se" i per això, "no hi haurà desgravació aranzelària en el gaire curt termini". Asseguren que no s'han de fer il·lusions i que "no és postureig", ja que el president dels Estats Units porta avisant d'imposar aranzels alts des de, almenys, 1987, i el seu equip creï fermament en el que es diu.
A Inversis preveuen que la guerra aranzelària apropi els Estats Units a una recessió en els propers mesos. "A un entorn d'esgotament de cicle se li suma la incertesa política que castiga els actius en dòlars", destaquen. La correcció borsària produïda per les decisions de Trump tardarà temps en corregir-se si és que no s'aguditza com a conseqüència de la recrudescència de la guerra comercial, amb estimacions d'alentiment ràpid en el primer trimestre de l'any.
Quant a la Fed i els tipus, AXA Investment Managers recorda que el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, malgrat les crides explícites de Donald Trump per reactivar les retallades de tipus d'interès, es va guardar un as a la màniga cartes en el seu discurs de divendres passat i es va centrar més en el "risc de persistència" de la inflació, la qual cosa justificaria que encara no hi hagi retallades. "Si bé és molt probable que els aranzels generin almenys un augment temporal de la inflació, també és possible que els efectes siguin més persistents". En qualsevol cas, va reiterar el seu punt sobre que la Fed no ha d'afanyar-se a prendre decisions