L'any que acabem d'acomiadar ha estat el millor per als inversors de fons en el mil·lenni. La rendibilitat mitjana ponderada –segons dades d'Inverco- es va elevar fins al 7,24% de mitjana amb totes les categories de fons en positiu. Destaquen aquells lligats a la marxa de la Borsa. Així, el guany més elevat s'ha produït en els fons que repliquen índexs amb una pujada mitjana l'any del 22,8%, seguit pels que van invertir en accions del mercat espanyol la revalorització mitjana del qual ha estat del 20,65%.
La gran decepció se l'han emportat els fons monetaris o de diners que inverteixen en renda fixa (Lletres del Tresor, pagarés d'empresa) a terminis inferiors a 18 mesos amb un guany acumulada l'any del 2,71%, la més baixa de les categories i que no han complert la seva funció d'anul·lar una inflació que va tancar l'any en el 3,1% (dades provisionals). Els baixos tipus provinents encara de 2022 i les comissions aplicades a aquests fons els han portat a rendir per sota del 3%, encara que els inversors esperaven guanys una mica més amplis.
Els de rendibilitat objectiu, molt comercialitzats durant tot l'any per la gran banca com a resposta a la nul·la rendibilitat dels dipòsits bancaris han tancat amb un 3,12%, seguits pels garantits (3,27%) i els de renda fixa amb un guany mitjà l'any del 4,27%, gràcies sobretot a la caiguda dels tipus als mercats secundaris a partir del mes d'octubre passat. Així, els més destacats han estat lligats a la marxa de les Borses que no partien com a favorites en aquest 2023. Els mixtos de renda variable (8,07% de mitjana) i els de renda fixa mixta (5,65%) han tingut un bon comportament, superat pels de renda variable internacional (15,7%) i els esmentats fons índex i de la Borsa espanyola. Els fons índex destaquen en situar-se en els anomenats de gestió passiva que es limiten a replicar la marxa dels indicadors borsaris, davant la gestió activa on són els analistes els que busquen les millors oportunitats d'inversió. Encara que els guanys més espectaculars se situen sempre en els fons actius, en mitjana, els gestors solen tenir un resultat pitjor a l'aconseguit si se segueixen els índexs.
Un gran any de fons
Des de l'any 2000, aquest ha estat el millor en rendibilitat per als fons amb el 7,24% de mitjana de totes les categories, seguit molt de prop per 2019, any en què la pujada del conjunt d'aquests instruments de l'estalvi col·lectiu va assolir el 7,23%. 2021, 2013 i 2012 van ser també els exercicis millors per a aquesta fórmula d'estalvi d'inversió col·lectiva amb guanys mitjans del 6,28%, 6,37% i 5,15%, respectivament.
D'aquests 24 anys del mil·lenni, el pitjor va ser el 2022 amb una caiguda mitjana de les participacions dels fons d'inversió del 8,7%, a la qual es sobre lluny l'any de la crisi financera, el 2008 amb una pèrdua mitjana del 5,59%. 2018 (-4,81%) i els 2002 (-4,14%) es col·loquen també com els pitjors exercicis per a aquesta forma d'inversió. Tot i així, els anys bons han estat més nombrosos que els dolents. En el període 2000-2023, només 7 exercicis han portat pèrdues generalitzades a la indústria de fons, mentre que en els restants 17 anys s'han conegut guanys. Com es podria esperar, les alces més importants es corresponen amb els fons d'accions dels Estats Units, batuts en 2015 i 2017 per la renda variable japonesa, dins dels anys bons per a la renda variable.
Decisions equivocades
Els analistes consideren que una estratègia equivocada canviar de fons amb freqüència a la recerca de l'actiu (bo, acció, divisa) que millor es vagi a comportar aquell any. A Espanya, els fons tenen el gran avantatge que el traspàs dels diners d'un fons a l'altre no ha de passar per Hisenda, encara que s'acumulin plusvàlues.
La capacitat d'encert d'aquests moviments –amb independència que la gestora no obtingui els resultats esperats amb el seu equip de gestors- és bastant complicada. Els diners van sortir dels fons de borsa espanyoles, els més rendibles de l'any i també tot just va entrar diners frescos en els fons d'accions internacionals i fons globals. És a dir, molts inversors es van equivocar en la seva aposta en aquest 2023 en treure diners dels seus fons d'accions.
El 2023 el patrimoni dels Fons d'Inversió augmenta en més de 40.500 milions, superant els 347.000 milions d'euros. Però d'aquesta important xifra d'augment del patrimoni, 18.200 milions correspon a diners frescos, ja que els altres 22.300 milions és el que han pujat els fons als mercats.
En el conjunt de l'any, els fons de renda fixa presenten un increment patrimonial proper al 31% (27.637 milions d'euros). També, els fons de renda variable internacional i fons globals van experimentar increments d'elevada magnitud (1.943 milions d'euros) degut en exclusiva a les rendibilitats aportades pels mercats borsaris (no a l'entrada de diners frescos). Els monetaris i rendibilitat objectius van registrar alces en els seus patrimonis (811 milions d'euros en conjunt), gràcies a les subscripcions netes registrades en aquestes vocacions i avalades per les rendibilitats aportades pels mercats de renda fixa. En el conjunt de l'any, aquestes categories experimenten un increment superior als 14.408 milions d'euros. En termes percentuals, ambdues categories experimenten creixements importants (98% i 82% respectivament) degut principalment al notable volum de subscripcions netes registrades l'any (13.407 milions d'euros en conjunt).
Així, la decisió de moure els diners des dels fons d'accions cap als més segurs de renda fixa o monetaris no va ser la més encertada en termes de rendibilitat.