Temps regirats a les borses mundials, que pateixen el rebot de la caiguda històrica del Nikkei, que al seu torn està encomanada per les pors d'una recessió en EE. UU. La caiguda del 12,40%, en la tarda japonesa d'aquest dilluns al seu tancament, és la segona major de la seva història i ja encomana a les borses europees, que cauen totes al voltant del 2% durant el matí europeu, i a l'IBEX, que recula un 2,54% a punt de la mitja sessió.

El Nikkei, que agrupa als 225 títols més representatius del mercat, va cedir 4.451,28 punts, fins als 31.458,42 enters. El Topix, que inclou les firmes de la secció principal, les de més capitalització, va retrocedir un similar 12,23 % o 310,45 punts, fins a les 2.227,15 unitats, informa l'agència de notícies EFE.

Des del 20 d'octubre de 1987, quan va patir el seu Black Monday amb una depreciació del 14,9%, no patia el selectiu japonès una clatellada tan considerable. En punts, ha estat la caiguda més forta de la història, ja que ha superat els 3.836,48 d'aquell dia.

La sobtada caiguda arriba després d'una època de fortes pujades atiades per la bona marxa econòmica japonesa i els tipus d'interès pràcticament sota mínims. L'11 de juliol va tocar sostre amb un rècord històric de 42.426,77 punts, esperonat per la continuada depreciació del ien. Des d'aleshores, el selectiu referencial acumula una caiguda del 25,5 %, i 10.765,60 punts.

El parquet toquiota va obrir fortament a la baixa seguint la mateixa tònica de la setmana passada, quan va tancar divendres amb una caiguda propera al 6 % i després d'acumular diverses jornades de pèrdues després de l'última reunió del BoJ.

El canvi en la política monetària nipona va amplificar l'efecte dels temors d'una desacceleració econòmica en EE. UU. després d'unes dades d'ocupació molt pitjor de l'esperat que van desencadenar les especulacions d'un augment del ritme de la retallada de tipus d'interès al país nord-americà, la qual cosa va derivar en fortes caigudes també en altres borses asiàtiques en aquest inici de setmana.

Pujada de tipus del Bank of Japan

L'esmentada pujada de tipus del BoJ, que redueix les diferències entre aquesta entitat i altres com la Reserva Federal nord-americana i el Banc Central Europeu, va desencadenar una forta apreciació del ien davant l'euro i al dòlar, una tendència que perjudica els grans exportadors nipons en repatriar els seus beneficis a l'exterior.

El ien es movia avui durant les negociacions a Tòquio entre els 141,68 i els 146,63 iens per dòlar. Davant l'euro, la divisa japonesa es va apreciar també i es movia a la franja de les 154,39 i les 160,13 unitats.

"El valor a la Borsa es decideix per diversos factors com la situació econòmica i les activitats empresarials, per la qual cosa evitem fer comentaris sobre els moviments diaris", ha dit aquest dilluns el portaveu governamental japonès, Yoshimasa Hayashi, en una roda de premsa.

Hayashi va assenyalar, no obstant això, que l'Executiu japonès, vigilarà aquests moviments i "farà un esforç en administrar l'economia i finances" nipones.

Mitsubishi UFJ, un dels principals bancs japonesos, va ser l'empresa més negociada del dia i es va desplomar un 17,84 %, seguit de les empreses del sector dels semiconductors Lasertec i Tokyo Electron, que van perdre un 14,26 % i un 18,48 %, respectivament.

Les accions de Toyota Motor van retrocedir avui un 13,65 %, després de presentar la setmana passada els seus resultats financers per a abril-juny que reflectien un descens de les seves vendes, així com una previsió de benefici net per a l'exercici en curs amb una caiguda propera al 30 %.

Mentrestant, el conglomerat tecnològic i d'inversió Softbank es va deixar un 18,65 % i Fast Retailing, propietària de la cadena de roba Uniqlo, va baixar un 9,59 %.

A la secció principal, 14 valors van pujar davant els 1.626 que van retrocedir i als 3 que van tancar sense canvis.

El volum de negociació va ascendir a 7,96 bilions de iens (51.398 milions d'euros).