Telefónica n'entra de llista d'empreses de l'Ibex-35 amb inversions de l'Orient Mitjà. En ella també figuren altres com Iberdrola, Colonial o Enagás. L'empresa que presideix José María Álvarez-Pallete s'estrenava aquest dimarts després que el grup saudita STC es convertís en el seu principal accionista després de comprar un 9,9% de la companyia. La inversió està valorada en 2.200 milions d'euros.
Al marge de l'acord per acollir la Supercopa i alguna operació al sector hoteler, la inversió del capital saudita en l'accionariat d'empreses espanyoles no ha estat rellevant fins ara, recorda l'Agència EFE. Però no el d'altres països de l'Orient Mitjà, que ja són presents no només en empreses de l'Ibex-35, sinó en altres de tan rellevants com El Corte Inglés i Cepsa.
Els fons sobirans d'inversió de Qatar, Kuwait i Emirats Àrabs Units (EAU) han invertit en diverses empreses espanyoles. Entre ells, International Pretoleum Investment Company (IPIC), d'EAU; Qatar Hòlding, de Qatar, i Kuwait Investment Authority (KIA), de Kuwait. Així, per exemple, el fons sobirà Qatar Investment Authority (QIA) es va convertir en el principal accionista d'Iberdrola -la segona empresa de l'Ibex-35 per capitalització- el 2011. I actualment té una participació del 8,70% en l'energètica espanyola.
Així mateix, el fons sobirà qatarià també es va alçar el 2018 com el principal accionista de Colonial, la socimi més gran d'Espanya per volum d'actius, amb més del 20% de la seva capital. I en l'actualitat té aproximadament el 19% de la immobiliària. Per la seva part, Qatar Airways va aterrar el 2015 en el grup aeri IAG, al qual pertanyen Iberia i Vueling, després d'aconseguir el 10% de les accions i, després de reforçar la seva presència en el capital de la societat hispanobritànica, posseeix el 25,1% avui dia.
Cepsa, en mans dels Emirats
Una altra de les companyies on ha entrat capital de l'Orient Mitjà és Cepsa. Mubadala Investment Company, el fons sobirà dels Emirats Àrabs Units, ostenta el 63% de la petroliera després d'un acord del fons d'Abu Dhabi amb la firma global d'inversió The Carlyle Group el 2019. Així mateix, Mubadala va entrar en el capital de Enagás amb una participació de més del 3%, la qual cosa el va convertir en el cinquè màxim accionista del grup energètic.
Quant a l'Aràbia Saudita, l'operació més important fins ara és la de Telefónica, però, encara que a molta distància, no ha estat la primera. La presència del capital saudita es va fer patent amb el contracte de 2020, quan l'Aràbia Saudita va acollir la Supercopa d'Espanya valorada en 240 milions d'euros. A més, el juny passat el fons saudita ADIA va culminar la compra de 17 hotels del Grup Meliá per 600 milions d'euros.
D'altra banda, el maig de 2023, la petroliera Aramco va anunciar amb Repsol la construcció d'una planta de combustibles sintètics al Port de Bilbao, que començarà a operar a finals de 2025 i que constituiria una les instal·lacions més grans del seu tipus del món. El projecte suposarà una inversió total de 103 milions d'euros.
Abans, la multinacional saudita Sabic, una de les principals companyies petroquímiques del món, havia comprat el 2007 la planta de fabricació de plàstics a Cartagena (Múrcia). A més, l'Aràbia Saudita constitueix un client important de companyies com Navantia, després d'un acord subscrit el novembre passat per construir cinc vaixells de combat multimissió, que suposaria un pas important per garantir uns 7.500 llocs de treball qualificats; i que s'afegeixen al de la construcció d'unes altres cinc corbetes per al país del golf pèrsic aprovat el 2018.